Viss del av vården går på sparlåga i semestertider. Vissa mottagningar stänger, vårdavdelningar slås samman och inga planerade operationer utförs till exempel vid sjukhuset i Piteå.
Man det är långt ifrån allt som går att lösa med sammanslagningar. All akutsjukvård måste ju fungera och i Piteå, som är en sommarstad av stora mått, måste man tvärtom ha mer personal åtminstone under vissa stora evenemangshelger.
Flyttad semester
Än har hon inte gett upp, akutsjukvårdens enhetschef Birgitta Karlsson, men medger att det är svårt, för att inte säga väldigt svårt att hitta vikarier. Störst är problemet vid akuten, där det i dagsläget fattas en sköterska på heltid hela sommaren för att få pusslet att gå ihop.
Då har ändå några stycken flyttat sin semester, andra har valt att ta ut tre veckor istället för fyra.
- Men jag försöker verkligen ragga så att personalen ska få sin semester. Jag tycker det är viktigt att de får vara lediga och vila under sommaren, säger hon.
Fast riktigt var hon ska hitta vikarier vet hon inte.
- Nej, det är svårt. Det gäller att utnyttja alla kontakter, vänners bekanta och så vidare.
Inget jobb övrig tid
Problemet för vården i Norrbotten är att man inte har så mycket att erbjuda eller locka med. Det finns ju inga jobb när semestrarna är slut till exempel.
- Och då är det självklart att sköterskorna söker sig någon annanstans, till södra Sverige eller Norge där det är bra betalt och man får längre vikariat, säger akutsjuksköterskan Marie Bergman.
Men även andra faktorer påverkar, till exempel att det numera är riksintag på utbildningen vilket gör att de flesta elever kommer från andra län - och åker hem när skolan är klar. Dessutom att det numera är vattentäta skott mellan avdelningarna.
"Sluta slimma organisationen"
- Tidigare var ju Piteå ett sjukhus med en ekonomi och då kunde sköterskorna gå mellan avdelningarna, nu har alla egen budget och det förekommer inte alls, säger Marie Bergman.
Hon och hennes arbetskamrater tycker det är dags att arbetsgivaren tar sig i kragen och gör något åt problemet.
- Man måste våga satsa litet, sluta slimma organisationen och våga ha en viss överkapacitet periodvis för att det här problemet inte ska uppstå varje sommar, säger Therese Marklund, också hon sjuksköterska.
- Det finns ju ingenting att ta ifrån i den här krympande organisationen, konstaterar Marie Bergman.
Sommarbonus
Och utan vikarier är det personalen som får ställa upp, skjuta på semestern och ta på sig extrapass.
- Man gör det ju, för att det ska fungera. Det handlar om lojalitet både mot patienterna och mot kollegorna, vi vill ju ha rätt bemanning och erfaret folk, säger undersköterskan Kerstin Carlsson.
För sjuksköterskor som flyttar sin semester, bjuder landstinget 4 000 kronor extra för en vecka och 20 000 för den som flyttar hela sin semester till annan tid är juni, juli och augusti, ett system som finns i tolv av 21 landsting. Mest betalar Västmanland som lockar med det dubbla, det vill säga 40 000 kronor för att ta vintersemester istället.