Under flera år vållade en stor koloni med skrattmåsar problem. Förutom skränande, som inte alls låter som skratt, så smutsade de ner med bajs i det närliggande villaområdet.
Flera försök gjordes för att komma till rätta med problemen, men utan resultat. Till slut beviljades skyddsjakt under tre år.
Det första året, 2017, bedrevs jakten med hagelgevär, men det fungerade dåligt. Bättre lyckades skyddsjakten 2018 då ett kulgevär av kaliber 22 försett med ljuddämpare och laddat med sub-sonic-ammunition användes.
Hösten 2018 berättade skyddsjaktledaren Christer Jonsson att måsarna inte verkade ha förstått vad som hände och inte stördes nämnvärt av jakten.
Jägaren Markus Lundberg sköt i första hand honfåglar när de låg på redena. Enligt Christer Jonsson sköts 57 måsar, men enligt Lundberg var det betydligt fler än så.
– Det var jag som bedrev jakten och sammanlagt sköt jag 160-170 måsar. I varje bo låg kanske 5-6 ägg, så det blev en rejäl decimering av kolonin.
Dessutom pickades närmare 400 ägg och de sammantagna insatserna resulterade i att de kvarvarande skrattmåsarna lämnade Ringiusviken och sommaren 2019 lägrade sig tystnaden i den annars perfekta häckningsbiotopen.
– Det visar att jakten fungerade. Vi behövde inte bedriva någon jakt i fjol och det kommer inte att behövas i år heller. Jag har varit där nyligen och då häckade inga måsar, säger Markus Lundberg.
Kan de komma tillbaka?
– Inte i år, det är försent, men svårt att veta i framtiden.
Enligt Markus Lundberg har den rejält brandskattade kolonin bytt häckningsplats till Lomtjärn där inga närboende kan störas. Sedan gammalt häckningsplats för ett svanpar, men nu också för åtskilliga skrattmåsar som skrämda och arga lyfter mot skyn när undertecknad närmar sig.
Skrattmåsen har minskat kraftigt i Sverige på senare år och i år har den upptagits på den svenska artdatabankens rödlista som en "nära hotad art".
Piteå kommun har de senaste åren försökt få tillstånd att höja Ringiusvikens vattennivå i syfte att förstöra häckningsbiotopen. Men såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen har sagt nej till dispens från artskyddsförordningen.
”Vad kommunen har anfört om att måsfåglarna medför hälsovådliga störningar för de närboende kan inte anses motivera att åtgärderna behövs på det sätt som avses i artskyddsförordningen” skriver domstolen.