Skotta taken med måtta

Att skotta eller inte skotta taket. Det är frågan. Dina försäkringar råder villaägare att ha uppsikt över taken och skotta vid behov. Samtidigt är tak byggda för att tåla en viss mängd snö och riskerar att skadas vid närkontakt med spaden.

Jon Sundström och Anders Lundström jobbar åt Tak-tjänst som under vintern ägnar mycket tid åt takskottning. På tisdagen skottade man av den överhängande snön från husen på Centrumområdet. Det var vinterns fjärde besök på dessa tak.

Jon Sundström och Anders Lundström jobbar åt Tak-tjänst som under vintern ägnar mycket tid åt takskottning. På tisdagen skottade man av den överhängande snön från husen på Centrumområdet. Det var vinterns fjärde besök på dessa tak.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2011-01-12 06:00

Förra vintern vräkte snön ner och snöslungor, plogbilar och traktorer gick för högtryck.

Den extrema snömängden fick också en del byggnader att ge vika under tyngden.

För att förhindra takskador och frostsprängningar gav sig många villaägare och fastighetsskötare upp på taken för att skotta.

Men snö på taken innebär inte per automatik att den måste skottas bort.

Tak är konstruerade för att hålla för en viss mängd snö men att veta när den mängden överskridits kan vara svårt att bedöma.

Knarrande ljud
Daniel Säfström, tillförordnad chef för byggskador på If säger att om man hör knarrande ljud och smällar från konstruktionen, är det hög tid att reagera. Detsamma gäller om fönster och dörrar är svåra att få upp.

Boverket har riktlinjer för när det kan vara dags att skotta av taket. I norr där stora mängder snö är vanligare än i söder ska ett tak tåla omkring 350 kilo snö per kvadratmeter.

Det motsvarar ett snödjup på upp till 1,2 meter, förutsatt att snön är torr. Handlar det om blötsnö tål taket inte mer än cirka 0,9 meter snö.

Skotta vid behov
På Dina försäkringar i Piteå uppmanar man villaägare att skotta vid behov.

- Det är ganska svårt att säga när ett tak behöver skottas. Det är så olika och beror på vilken konstruktion det är och vilken bärighet det har. Vi råder folk att ha noggrann tillsyn av taket, att man har uppsikt över om det blåser mycket och snön driver och samlas på ett ställe, säger Kenneth Westling, skadereglerare på Dina försäkringar i Piteå.

Kan bli dyrt att slarva
Han berättar att takskador kan bli en dyrköpt historia.

På företagets hemsida står att läsa: "Enligt försäkringsvillkoren är du skyldig att förebygga och begränsa skada av snötryck genom att se till att taket blir skottat om snömängden blir stor. Om man inte sett över sitt tak och skottat bort tung snö kan ersättningen minska eller utebli om taket bryter samman på grund av snötryck."

Men att kasta sig upp på taket, efter första snöfallet, för att skotta, bara för att vara på den säkra sidan, avråder man från.

- Tak, och då särskilt papptak, är känsliga för stötar och kan skadas av kontakt med spaden. Skottar man av ett papptak ska man vara noga med att spara mellan
10 och 20 centimeter snö.

FAKTA Så skottas taket säkert

Bind fast en säkerhetslina i skorstenen

Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.

Undvik att skapa rännor i snölagret parallellt mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.

Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.

Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.

Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 centimeter).

Kan eller vill man inte skotta taket själv - anlita professionella takskottare.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!