Situationen är minst sagt ansträngd vid Piteå älvdals sjukhus. Aldrig tidigare har det funnits så få vårdplatser vid sjukhuset under sommaren.
I helgen som var gick det att likna situationen vid kaos. En läkare som arbetade då har deklarerat att han inte kommer tillbaka för att jobba i Piteå under sommaren. Arbetssituationen är för ansträngd.
– Vi har för mycket patienter sett till antal personal, säger Dan Fors, ställföreträdande verksamhetschef.
Sjuksköterskebrist
60 vårdplatser finns. Under helgen och fortfarande på måndagen fanns det fler patienter är vårdplatser.
Orsaken till kaoset är sjuksköterskebristen. Det finns helt enkelt inga fler att uppbringa som vill arbeta åt landstinget.
För att klara arbetsbelastningen i helgen fick sjuksköterskor kallas in på extra pass.
– Det är inte bra, vi skjuter problemet framför oss istället. Dessa sjuksköterskor blir istället borta när de skulle ha jobbat.
Trötta
Sjuksköterskan Annika Lauri arbetade i helgen. Hon har jobbat elva pass i rad och det börjar ta ut sin rätt.
– Jo det känns, det är så mycket jobb hela tiden, säger hon och får medhåll av kollegan Josefine Sundberg.
De båda ser synligt trötta och stressade ut.
Helgen var extrem arbetssam. För att försöka lösa personalbristen fick enhetscheferna hoppa in.
– Vi springer bara fortare och fortare, säger Josefine Sundberg.
Minska platserna
Under måndagen pågick arbete med att stänga avdelning 2 B, akutgeriatrik och rehabilitering eftersom det inte finns sjuksköterskor som kan bemanna den.
– Vi minskar antalet vårdplatser med 10, säger Fors.
Hur platsbristen skulle lösas var lite oklart men under måndagen var det tvunget att vara färdigt.
– Vi har fokus på detta. Vi går igenom patienterna för att se vilka som går att skriva ut. Det gör vi ju alltid men nu är det extra angeläget.
Pressat
När tio patienter skrivits ut står sjukhuset på plus minus noll platser, vilket innebär att det inte finns plats att ta emot någon mer.
– Situationen är pressad. Vi måste försöka skriva ut fler eftersom det säkerligen kommer in sjuka patienter som vi måste kunna ta emot, säger Fors och förnekar inte att patienter som annars skulle legat kvar kan bli hemskickade.
Eftersom situationen är liknande vid andra sjukhus i länet finns ingen hjälp att få.
– Vi har också märkt att patienter som vi skickar till Sunderbyn för undersökningar kommer tillbaka snabbare till oss än annars. De kan inte heller ta emot fler.
Patiensäkerheten
I och med det pressade läget hoppas Dan Fors att kommunen också tar sitt ansvar.
– Normalt sett har kommunen fem dagar efter kallelse till vårdmöte på sig att ordna med hemtjänst. Jag hoppas innerligt att de inser att det måste gå snabbare och att kommunen inte rider på de formella reglerna.
Vid varje utskrivning av äldre har sjukvårdspersonal och kommunen ett vårdplaneringsmöte för att styra upp behovet av hjälp.
– Det är inte bra om vi inte kan skicka patienter på grund av att hemtjänsten inte fungerar, då ligger de och tar upp plats för andra sjuka, säger Fors.
Han befarar att den krisartade situationen kommer att fortsätta hela sommaren.
Hotas inte patientsäkerheten?
– Det kan jag inte svara på. Men jag tror att bara sjuksköterskorna får sin dygnsvila mellan passen så kan det gå bra. Vi får inte tag på fler sjuksköterskor helt enkelt. Jag har svårt att se vad vi kan göra annorlunda.