Precis som övriga landet har också Norrbotten brist på sjuksköterskor, trots att antalet anställda som valt att lämna sina tjänster inte är så högt som i flera andra landsting. Inom vården är det stor brist på sjuksköterskor inom inriktningarna röntgen, barnmorskor och bioanalytiker.– Eftersom det är brist på bioanalytikersjuksköteskorna blir alla provsvar och behandlingar försenade, säger Sofie Altenburg, avdelningsordförande och vice kongressombud på Norrbottens vårdförbund.
Eftersom sjuksköterskorna enligt facket inte får den uppskattning de förtjänar, så väljer många att specialisera sig inom vårdgrenar där lönen och arbetstiderna är bättre.
Flera övertimmar
Bristen gör att övertiden galopperar. Fram till september i år hade Vårdförbundets 2 200 medlemmar i länet 100 000 timmar övertid.. – Det är bristen på folk som gör att det blir flera timmar övertid, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande och kongressombud på Norrbottens vårdförbund.
Det finns 80 intagna till sjuksköterskeutbildningen i Norrbotten varje år men eftersom många hoppar av eller flyttar till andra ställen i landet blir det ändå brist på sjuksköterskor i Norrbotten. – Dessutom innebär en den pågående generationsväxlingen att vakanserna blir fler, säger Mats Brännström, landstingsdirektör för Norrbotten.Genom att många går i pension och slutar krävs det nya som utbildar sig. Eftersom behovet av sjuksköteskor har blivit större behövs också fler anställda.
– I Piteå området är det främst psykiatrin i Piteå och Öjebyn som har stor brist på sköterskor, säger Mats Brännström.
En bättre omgivning
– Vi jobbar på att förbättra arbetsmiljön för att förbättra områden som har brister, säger Erica Ohlsson. Vårdförbundet samarbetar med landsting och kommunerna i syfte att gör medlemmarnas arbetsmiljö bättre. Självklara saker som att hinna ta raster, äta lunch och göra toalettbesök är inte nödvändigtvis självklart när det råder underbemanning. Dessutom måste det finnas tid att prata med patienterna.