Sjuksköterskebristen har slagit hårt inte bara mot Norrbottens läns landsting utan mot landsting i hela landet. Men även privata vårdgivare i Sverige har svårt att rekrytera sjuksköterskor, främst specialistutbildade. Vårdföretagarna är en organisation som samlar 2000 vårdföretag med sammanlagt 90 000 årsanställda.
– Det är brist på specialistsjuksköterskor även i privat verksamhet. Vi har många tillstånd till exempel där det behövs att man är legitimerad, minst sjuksköterska, för att ha ett sådant och det är svårt att hitta sjuksköterskor med ledarerfarenhet, säger Ulrika Östlund, ordförande för organisationen.
"Rakare beslutslinjer"
Bristen på grundutbildade sjuksköterskor har dock inte drabbat de privata vårdgivarna lika hårt som landstingen menar Inga-Kari Fryklund som är förbundsdirektör för Vårdföretagarna.
– Generellt sett så upplever vi inte samma problem, säger hon.
Fryklund hänvisar till SCB-statistik över sjuksköterskelöner som visar att sjuksköterskor tjänar mer om de arbetar åt en privat vårdföretagare än åt ett landsting. Men hon säger också att det inte enbart är lönen som påverkar.
– Det som ofta förs fram är möjligheten att påverka och närheten till chefsnivån. Det är rakare beslutslinjer, lättare att se vem som har ansvaret.
När det gäller bristen på specialistsjuksköterskor är det främst inom psykiatrin och geriatriken det är svårt att rekrytera för de privata vårdföretagarna.
– Även på barnmorskeområdet är det svårt i delar av landet, säger Inga-Kari Fryklund.
I Norrbotten har ett antal vårdplatser fått stängas ner på grund av att det inte finns sjuksköterskor. Norrbottens läns landsting är inte det enda landstinget i landet som tvingats till sådana åtgärder.Tidningen Vårdfokus rapporterade tidigare i våras att vårdplatser fått stängas på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Karolinska sjukhuset i Stockholm, Nyköpings lasarett, Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Ulrika Östlund tror inte att sjuksköterskebristen fått sådana konsekvenser på de sjukhus som drivs av privata företag.
– Det har jag inte hört talas om, det tror jag faktiskt inte, det borde jag ha hört om det inträffat, säger hon.
Inga-Kari Fryklund tycker att privata och offentliga vårdgivare tillsammans ska försöka hitta lösningar på bristsituationen som finns.
– Det är viktigt att båda parter hjälps åt med att lösa problemet och inte fokusera på att vara konkurrenter, säger hon.