Gas, broms, lutning, viktplacering, svängning, skråkörning i sluttning – allt detta är en stor del av vad avancerad skoteråkning i djupsnö handlar om. Pär Berglund är mer eller mindre uppvuxen på skotersätet och har tagit åkningen längre än de flesta.
– Jag har hållit på ganska länge och försökt göra min grej i sociala medier och vara på skoterresor. Kört mycket, visat vad jag gör och så småningom började jag samarbeta med Crossfix, FXR och Öhlins bland annat, det ena ger det andra och det ska ju vara vinning för båda parter, säger han.
Pär har drygt 5 300 följare på Instagram och bidrar med bilder och filmer från sitt åkande till marknadsföring. Han håller även i teknikkvällar, följer med på dagstripper med skogsåkning, kommer med tips och råd åt andra och minglar med folk på Crossfix under skoterns dag. På lördagen var han på plats och det var många som ville snacka skoter.
Pär Berglund har kört Lynx i många år men nu bryter han mönstret.
– Alldeles snart kommer min Ski-Doo Freeride, det blir min första Ski-Doo i modern tid. Jag började i och för sig på en Ski-Doo Elan när jag var liten och snurrade kring stugan, haha.
Efter att tidigare under åren ha sysslat mycket med hopp, har intresset vuxit för att vara ute och köra med sambon Laila Sjaunja och sonen Ture, 6 år. När de inte är med utforskar Pär Berglund de täta skogarna och hittar tekniska lösningar för att ta sig fram i djupsnö.
– Teknisk skogsåkning är att åka där det är tät skog och därför kan vara svårt hitta en väg. Man måste läsa terrängen, hur är snön närmast trädet? Är det mjukt eller är det en sten eller kulle?
Har du drabbats av någon olycka?
– Jag har varit väldigt förskonad, slagit i nåt knä men kör alltid med ryggskydd och riktiga knäskydd som håller stabiliteten. Man vill tänja på gränserna men på rätt sätt för att utmana sig.
Hur vidareutvecklar man sig?
– Framför allt genom mycket tid på skotern. Man kollar också vad andra gör för fräna grejer på sociala medier och så lär man sig när man kör med andra.
Har du något favoritställe?
– Om du visar mig ditt hjortronställe först, haha. Runt Arvidsjaur och Arjeplog är det bra, grov skog och större kullar är optimalt. Men man vill helst inte säga exakt var, då man inte vill att det ska vara hårda spår sen förra helgen där man ska köra, säger Pär Berglund.