Skoterdöden ökar - många kraftigt berusade

Antalet döda och skadade i skoterolyckor ökar. I fjol omkom 18 personer, varav 7 i Norrbotten. Två av tre som omkom var alkoholpåverkade.- Promillehalten låg i snitt på 1,71. Det är mycket högt, säger Per-Olof Bylund, forskare vid Umeå universitetssjukhus.

Karl-Erik Björkén, informatör för Snofed, är bekymrad över sambandet mellan alkohol och det ökande antalet dödsolyckor. Försök görs med alkolås, men de måste förbättras för att bli ett alternativ.

Karl-Erik Björkén, informatör för Snofed, är bekymrad över sambandet mellan alkohol och det ökande antalet dödsolyckor. Försök görs med alkolås, men de måste förbättras för att bli ett alternativ.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-01-30 06:00
Det finns givetvis flera faktorer som påverkar skoterdöden, men att alkoholen spelar stor roll visar om inte annat statistiken. Många som omkommer är kraftigt berusade. Trots upplysning och lagstiftning har inget hänt på den fronten.
- Andelen berusade är lika många i dag som på 70-talet. Här krävs en rejäl attitydförändring, säger Per-Olof Bylund som är knuten till universitetssjukhusets akut- och katastrofmedicinska centrum.
En allmän uppfattning är kanske att många som förolyckas är yngre, men så är inte fallet. Medelåldern bland de 18 omkomna i fjol låg på 47 år. Den höga akolholhalten tyder dessutom på en bakomliggande alkoholproblematik, enligt Bylund.
- Det är troligt att det är så. Normalt brukar man bli förståndigare med åren, men så är inte fallet här.
Försök med alkolås
Rosviksbon Karl-Erik Björkén är informatör för Snofed (Sveriges snöskoterägares riksorganisation). Han är bekymrad över sambandet mellan alkohol och skoterolyckor, men tror att det delvis finns en historisk förklaring.
- Förr var det inte förbjudet att dricka och köra snöskoter, men då gick skotrarna betydligt långsammare. I dag är de flesta skotrar rena krutpaketen. Dessutom har antalet skotrar ökat mycket kraftigt.
- Från Snofeds sida gör vi allt vi kan för att förändra attityden. En annan möjlighet, som vi gör försök med, är att införa obligatoriskt alkolås, men då krävs det eu-lagstiftning på området. Dessutom måste alkolåsen bli bättre, säger Karl-Erik Björkén.
Kör för fort
Förutom fylleri är hög hastighet (ibland spelar båda dessa faktorer in) en vanligt förekommande anledning till att folk omkommer i olyckor som sker när föraren kör in i stenar eller träd.
- Många brister i omdömet och kör alldeles för fort i förhållande till terrängen. Vissa skotrar går över 200, säger Björkèn.
Forskaren Per-Olof Bylund påpekar att det finns en hastighetsgräns på 70 km/h, men det respekteras sällan.
- Drygt 50 procent av de som omkommer har kört alldeles för fort. Det är möjligt att försäkringsbranschen skulle kunna agera hårdare här.
För lätt klädda
Forskningen visar också att 4 av 10 förmodligen hade överlevt om de haft flytoverall på sig. Påfallande många av de omkomna var lätt klädda vid olyckstillfället.
När det gäller skadade finns ingen bra forskning att tillgå. Enligt Per-Olof Bylund är uppgifterna om antalet skadade alldeles för låga.
- Det hävdas att 140 skadades i fjol. Jag tror att det snarare handlar om uppåt 1 500. Då räknar jag allt från lindriga skador till mycket allvarliga.



FAKTA Skoterolyckor
År       Döda    Skadade
2008    18        140
2007    14        100
2006    11          89
2005    13        144
Uppgifterna om antalet skadade ska tas med försiktighet. Enligt forskaren Per-Olof Bylund handlar det om betydligt fler som skadas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om