Skötarna tar strid mot landstinget

Förhandlingarna mellan facket Kommunal och Norrbottens läns landsting, NLL, har tagit tvärstopp. Alla undersköterskor i länet får högre lön – utom de som jobbar inom psykiatrin.

Får betala. "Vi skötare får vara med och betala priset för landstingets dåliga ekonomi", säger Lennart Grahn, skötare vid psykiatrin länsgemensamt.

Får betala. "Vi skötare får vara med och betala priset för landstingets dåliga ekonomi", säger Lennart Grahn, skötare vid psykiatrin länsgemensamt.

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2016-07-09 05:00

Bakgrunden är det centrala avtal som slutits mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fackförbundet Kommunal. I avtalet har parterna kommit överens om att alla undersköterskor ska få en löneökning på 1020 kronor.

– De har reducerat hela avtalet till en AID-kod. Vi som arbetar som skötare inom psykiatrin är undersköterskor, men bara för att det står skötare på våra anställningsavtal så ska inte vi få del av löneökningen, säger Lennart Grahn, skötare vid rättspykiatrin och fackligt aktiv i Kommunal.

AID står för arbetsidentifikation och anger arbetstagarens yrkesbenämning på anställningsbeviset.

Från början var landstingets yrkande att varken ambulanssjukvårdare, barnsköterskor eller skötare skulle omfattas av löneökningen.

– Vår ombudsman lyckades driva igenom att ambulanssjukvårdarna och barnsköterskorna inkluderas i det centrala avtalet, men förhandlingarna slutade i oenighet, säger Lennart Grahn.

Han understryker att det enda som skiljer skötarna från andra undersköterskeyrken är den sista specialiserande inriktnigen som läses i slutet i av utbildningen.

– Vi i facket kommer att hålla ett möte tillsammans med vår ordförande. Vi har också startat en protestlista som vi kommer att skicka till Mats Lundberg, förhandlingschefen på landstinget, säger Lennart Grahn.

– Det är vi skötare som får betala priset för landstingets dåliga ekonomi. Men jag tror det är dyrköpta pengar man sparar in. Arbetsglädjen sjunker och många känner sig väldigt åsidosatta av arbetsgivaren, säger han.

Lennart Grahn menar att den personalbrist som redan finns inom psykiatrin knappast gynnas av att landstinget gör på det här sättet.

Marianne Engberg är ordförande i Kommunals landstingssektion. Hon misstänker att det helt enkelt är skötarnas stora antal som gjort att det tagit tvärstopp i förhandlingarna.

– Vad jag vet så finns det ungefär 40 barnsköterskor och omkring 80 ambulanssjukvårdare medan det finns närmare 240 skötare i Norrbotten. Landstinget anser väl att det helt enkelt blir för dyrt att inkludera dem i avtalet, säger hon.

I det centrala avtalet mellan SKL och Kommunal finns en skrivning som reglerar att anställda med likvärdiga arbetsuppgifter samt undersköterskeexamen ska omfattas av avtalet, även om de inte innehar titeln undersköterska på sitt anställningsbevis.

– Den skrivningen finns med, men Mats Lundberg hävdar att skötarna inte utför undersköterskeuppgifter, säger Marianne Engberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!