Bränslebolaget har tillsammans med dotterbolaget Skelleftebränslen köpt in utsläppsrätter, som börjar gälla den första juni och som gör att de kommer att kunna kompensera för sina utsläpp. Totalt använder de en volym på cirka 1000 kubikmeter diesel per år som i och med certifikaten nu kan omvandlas till biodrivmedel.
– Vi har 16 tankbilar som sammanlagt kör närmare 250 000 mil per år. Det handlar inte om det bränsle som vi levererar till våra kunder, utan vi har köpt kompensation för den mängd diesel som vi förbrukar under våra transporter, säger vd:n Roland Skoog
Att drivmedelsleverantören nu börjar betala för sina koldioxidutsläpp genererar att det istället kommer att tryckas in en större andel grönt drivmedel, som förnybar diesel (HVO), raps och tallolja i södra Sverige.
– Vi skulle gärna köra på miljövänligt bränsle om det gick här uppe, men i dag är produktionen inte tillräcklig. Det kalla klimatet är inte heller till vår fördel. Det biodrivmedel som produceras här på Sunpine och i andra länder räcker inte på länga vägar. Det behövs byggas många Sunpinefabriker i hela världen för att kunna täcka det behov som finns, säger Skoog.
Certifikaten är reglerade och kontrolleras av Energimyndigheten.
– De gäller i ett halvår. I nuläget går det inte att kompensera för en längre period än fram till årsskiftet 2021, säger Skoog.
Hur långt fram är ni inom branchen när det gäller att kompensera koldioxidutsläpp?
– Jag tror att vi är i framkant. Den största koncentrationen ligger i att få fram och producera gröna bränslen. Sen tror jag inte att det är så många som kompenserar sina transporter i dagsläget. Men det här är ett fokusområde för alla inom branchen nu, säger Roland Skoog.
För två år sedan införde regeringen en reduktionsplikt för bensin och diesel för att minska växthusgasutsläppen i landet. Styrmedlet ska bidra till att nå det nationella målet om 70 procent minskade växthusgasutsläpp från inrikestransporter till 2030.
– Vi har gjort det här för att vi vill ligga i framkant och arbeta hållbart för ett förbättrat miljöresultat. Vi ska göra vad vi kan inom rimliga gränser. Skulle det kosta femton miljoner skulle vi kanske inte ha råd. Jag hoppas också att anställda ser oss som en attraktiv arbetsgivare i och med den här satsningen, säger Roland Skoog.