Skoogs bränsle polisanmäls: "Det är jätteolyckligt"

Piteå kommun polisanmäler Skoogs bränsle för misstänkt brott mot miljöbalken. Enligt anmälan har bolaget förbrukat 45 ton organiska lösningsmedel utan tillstånd.

Roland Skoog, vd för Skoogs bränsle, beklagar att företaget förbrukat mer lösningsmedel än tillståndet medger. "Det är inte medvetet".

Roland Skoog, vd för Skoogs bränsle, beklagar att företaget förbrukat mer lösningsmedel än tillståndet medger. "Det är inte medvetet".

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-06-16 09:58

Det var i samband med en inspektion den 7 april 2020 som Piteå kommun uppmanade Skoogs bränsle AB att redovisa förbrukad mängd organiska lösningsmedel och lämna en anmälan enligt miljöbalken. Verksamheten har tidigare endast varit anmäld enligt miljöskyddslagen.

Bolaget lämnade därför en anmälan om miljöfarlig verksamhet den 25 maj som omfattar tillverkning av rengöringsmedel. I anmälan framkom att Skoogs förbrukade 45 ton organiska lösningsmedel. Eftersom anläggningar som förbrukar mer än 25 ton behöver tillstånd har miljö- och tillsynsnämnden beslutat att avvisa anmälan och istället förelägga bolaget om att ansöka om tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

Miljöinspektör Karin Forsgren har även lämnat in en polisanmälan om misstänkt brott mot miljöbalken.

”Det framgår av miljöbalken att tillståndspliktig verksamhet inte får bedrivas utan tillstånd. Om tillsynsmyndigheten upptäcker en överträdelse mot miljöbalken och dess tillhörande förordningar och föreskrifter ska en anmälan om misstanke om brott lämnas till Polis- eller Åklagarmyndigheten”.

Enligt miljöbalken är mer storskaliga miljöfarliga verksamheter förenade med tillståndsplikt. En tillståndsprövning är omfattande och verksamheten regleras tydligt genom villkor i tillståndsbeslutet. Även redovisningskraven är höga för tillståndspliktiga verksamheter, som måste lämna årlig miljörapport till tillsynsmyndigheten. 

”Konsekvenserna av att en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd skulle kunna bli allvarliga och potentiellt kunna medföra negativa effekter för människors hälsa eller miljön. Exempelvis kan förvaring och hantering av stora mängder kemiska produkter medföra ökad risk för läckage”.

Roland Skoog, vd för Skoogs bränsle, beklagar det inträffade.

– Det är jätteolyckligt. Vi borde ha haft koll på att vi behöver tillstånd om vi överskrider gränsen på 25 ton, säger han.

Enligt honom kommer företaget antingen att söka tillstånd eller minska tillverkningen så att förbrukningen av organiska lösningsmedel hamnar under 25 ton. Vilket det blir är inte klart.

– Om vi ska fortsätta tillverkningen så måste vi ha tillstånden i ordning. Det är inte frågan om det. Ett annat alternativ är att någon annan får tillverka det och så köper vi in det.

Organiska lösningsmedel används i tillverkningen av till exempel avfettning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!