Byborna har bildat fastighetsbolaget Sikforsbygden AB som står för ansökan.
Ville ha ett nej
Barn- och utbildningsnämnden som fått yttra sig om ansökan ville att Skolverket skulle säga nej. Folkpartiet och centern hade en annan uppfattning och reserverade sig.Trots nämndens önskan har Skolverket accepterat ansökan som gäller grundskola upp till årskurs sex plus en förskoleklass, alltså sexårsverksamhet.
- Vi är nöjda och glada, det känns som en stor revansch, säger Krister Hansen, talesman för Sikforsföräldrarna.
Till hösten
Skolverkets klartecken gäller från hösten 2006 med möjlighet att skjuta på starten till hösten 2007.- Vi tänker försöka starta till hösten. Vi har gjort ett grundläggande och genomgripande arbete i vår ansökan, säger Hansen.
Intresset för att placera sina barn i friskolan är i princip hundraprocentigt i Sikfors och byarna runt omkring, enligt Hansen.
- Vi ska sätta samman en rekryteringsgrupp och snabbt få igång arbetet att se över elevantalet.
Skolhus
I Sikfors finns i dag förskola för barn i åldrarna ett till fem år (dagis), plus skola upp till årskurs tre. Alla barn samsas i samma hus, den gamla skolbyggnaden mitt i byn.- Om skolbarnen försvinner från den kommunala skolan måste den läggas ner, säger Ruth Rahkola, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Själva skolbyggnaden är hon dock inte beredd att släppa på rak arm.
- Vi har renoverat för att rymma dagisbarnen och alla är nöjda med resultatet. Jag vet inte hur Sikforsföräldrarna tänkt lösa lokalproblemet.
Piteås första friskola i Bergsviken kom också till efter en lång kamp och flera överklaganden från kommunens sida.
Tänker ni överklaga den här gången?
- Jag har inte läst beslutet, och måste resonera med övriga i nämnden, men det beror väl på vad föräldrarna i Sikfors väljer för sina barn, säger Rahkola.
- Det är alltid problem med friskolor eftersom det ökar våra kostnader. Men vi är positiva till ur och skur-pedagogiken. Innehållet låter jättebra, säger hon.
- Vi har för avsikt att även starta dagisverksamhet i samråd med kommunen, säger Krister Hansen. Vi har haft ett bra diskussionsklimat med tjänstemännen. Om vi inte får använda skolbyggnaden har vi andra alternativ, till exempel Arnemarksgården. Det är lokaler som passar utmärkt.