Den 1 september blev skolstatistik på kommunnivå sekretessbelagd efter en dom i kammarrätten. Bakgrunden till domen var att SCB, statistiska centralbyrån ändrade sin sekretesspolicy. Det innebar att uppgifter från friskolor, som betraktas som företag, ses som företagshemligheter och kan inte lämnas ut.
"Det nya rättsläget får allvarliga konsekvenser för både myndigheter, huvudmän, skolor och i slutändan elever", skriver Skolverket som av regeringen fick i uppdrag att se över läget och komma med förslag på hur skolstatistik ändå kan publiceras.
– Långsiktigt har vi nu en ohållbar situation. Därför är det viktigt att uppgifter om alla förskolor och skolor åter blir tillgängliga så fort som möjligt. Den situation som uppstått riskerar annars att få stora konsekvenser för skolvalet, resursfördelningen till skolor och möjligheten att stödja elever utifrån behov och förutsättningar, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.
I dagarna lämnade Skolverket över en utredning som innehåller fyra förslag på lösning. De två första förslagen handlar om en sekretessbrytande bestämmelse eller undantag i offentlighets- och sekretesslagen. Skolverkets andra två förslag innebär att uppgifter samlas in utanför statistikverksamheten. Dessa förslag medför dock flera praktiska och juridiska utmaningar som tar tid att genomföra.
– Vi är väl medvetna om att ändringar i lagen är en komplicerad och tidskrävande process. Vad vi kan hoppas på är att hanteringen ändå sker skyndsamt och att de konsekvenser som vi lyfter fram i vår redovisning stannar på pappret. Ytterst är det nu politikerna som får göra en bedömning av vad som är den mest framkomliga vägen mot en lösning, säger Peter Fredriksson.
Piteås kommunalråd Helena Stenberg och Krister Johansson, rektor vid Dalbackens friskola i Hemmingsmark, reagerade också på strypningen av skolstatistik på kommunnivå och vill att den åter blir tillgänglig.
Helena Stenberg var dock inte orolig för att den uppkomna situationen skulle få negativa konsekvenser för skolan i Piteå.
– Vi känner till våra skolors verksamhet och får den statistik vi behöver från dem så lokalt löser vi det här. Men att statistik för hur det ser ut i skolan i landets kommuner inte längre ska vara tillgänglig känns konstigt, sade hon till PT i början av september.