Skolverket driver inte systrarnas fall
Skolverket väljer att inte gå vidare med de anmälningar om kränkningar som systrarna Ann och Helen från Piteå lämnat in. Detta efter att Piteå kommun fått lämna sitt yttrande.- Jag är väldigt besviken, säger systrarnas pappa.
PT har tidigare berättat om systrarna Ann 19 år och Helen 17 år (fingerade namn) som upplever att de mobbats under hela sin skoltid. Vid flera tillfällen har Helen polisanmält Strömbackaskolan för mobbning. Men utredningarna har lagts ner. Så även en polisanmälan angående ofredande mot en elev på skolan som Helen uppfattat trakasserat henne.
Som sista utväg anmälde systrarnas föräldrar kränkningarna till Skolverket i december 2006. Förhoppningen var att kunna få skadestånd av Piteå kommun med stöd av den nya lagen kom i april samma år. Lagen som innebär ett totalförbud mot kränkande behandling, diskriminering och mobbing på landets skolor.
I fallen med Ann och Helen begärde Skolverket in yttranden av Piteå kommun - kommun har sedan i två skrivelser redogjort för vilka åtgärder de vidtagit och ska vidta.
Skolverket väljer dock efter detta att inte undersöka saken vidare:
I fallet med 19-åriga Ann står det i beslutet att: "Mot bakgrund av vad som framkommit i utredningen bedömer Skolverket att det saknas skäl att utreda ärendet ytterligare".
När det gäller Helen skriver Skolverket att: "Mot bakgrund av vad som kommit fram i utredningen när det gäller skolans upptäckt, utredning, åtgärder och uppföljning och utvärdering av kränkande behandling bedömer Skolverket att det saknas skäl för att utreda ärendet ytterligare".
Ann och Helen anser att de mobbats under hela sin skoltid, men Skolverket utreder i normalfall inte händelser som är mer än två år gamla. Den nya lagen kom också först i april 2006.
Döttrarnas pappa säger till PT att han är besviken, han såg anmälningarna till Skolverket som "den sista utvägen".
- Det handlar inte om pengar, utan om att få någon slags upprättelse. Att Piteå kommun ska få stå till svars för hur dom har behandlat oss, säger pappan som också är besviken över att Skolverket bara kunnat utreda de senaste händelserna som skett på Strömbackaskolan - inte det som han och döttrarna anser ha skett under låg, mellan- och högstadiet.
- Det som är positivt är att vi i alla fall har fått väldigt mycket respons efter den första artikeln i PT, det känns som att Piteå kommun ändå lite grann tagit tag i detta - nu i alla fall.
Ruth Rahkola, Barn- och utbildningsnämndens ordförande, har tidigare välkomnat familjens anmälan till Skolverket. Hon menade att det var rätt att låta Skolverket avgöra om kommunen agerat rätt eller fel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!