Skolstatistik på kommunnivå sekretessbeläggs

SCB stryper sin skolstatistik på kommunnivå. Något som kan ställa till problem för Piteå kommun vid bland annat fördelning av resurser till skolorna.

Från den 1 september kommer inte Piteå kommun att kunna få del av skolstatistik på kommunnivå. (Arkivbild)

Från den 1 september kommer inte Piteå kommun att kunna få del av skolstatistik på kommunnivå. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-08-31 18:00

Det hela började med att SCB, Statistiska centralbyrån, såg över sin sekretesspolicy för företag. Friskolor betraktas som företag och uppgifter om till exempel betyg och behöriga lärare vid en friskola betraktas som företagshemligheter och får inte redovisas på kommunnivå.

Frågan hamnade hos kammarrätten som godkände förändringen. SKR, Sveriges kommuner och regioner, ansökte om prövningstillstånd hos högsta förvaltningsdomstolen men fick nej.

Beslutet innebär att Skolverket från den 1 september enbart kommer att publicera statistik på riksnivå. Eftersom lika villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor kommer inte heller statistik om kommunala skolor vara tillgänglig. Detsamma gäller även förskolor och fritidshem.

Med anledning av detta gav regeringen Skolverket i uppdrag att kartlägga och redovisa hur man kan gå till väga i den uppkomna situationen. Det handlar bland annat om att kartlägga och redovisa vilka författningsändringar som kan komma att behövas för att Skolverket ska kunna tillhandahålla statistiken.

– Vi arbetar nu för att få fram en lösning så att föräldrar, beslutsfattare inom skolan, skolhuvudmän, forskare och andra användare kan få samlad information om den svenska skolan igen, säger Eva Durhán, avdelningschef på Skolverket.

Hon säger att beslutet kan få stora konsekvenser för landets kommuner som använder sig av statistiken vid fördelningen av resurser till skolorna.

– Kommunerna brukar begära ut data från SCB för att med hjälp av den se hur det går för olika skolor, hur många elever som går på olika skolor, hur det ser ut med behöriga lärare och så vidare och använda informationen som stöd när pengar ska fördelas, säger Eva Durhán.

Helena Stenberg, Piteås kommunalråd tillika styrelsemedlem i SKR, hoppas att Skolverket kan bistå med en lösning för hur man ska kunna leverera statistiken även fortsättningsvis.

– Om inte annat får väl regeringen sätta ner foten, säger hon.

Om det inte löser sig vad får det här för konsekvenser för skolan i Piteå?

– Vi känner till våra skolors verksamhet och får den statistik vi behöver från dem så lokalt löser vi det här. Vi har även god kontakt med friskolorna och får underlag från dem så att vi kan fördela resurser, men att statistik för hur det ser ut i skolan i landets kommuner inte längre ska vara tillgänglig känns konstigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!