Skolmiss tvingar Oscar att plugga i sommar

När Oscar Pettersson går ut gymnasiet i morgon får han inget slutbetyg. En miss i Strömbackaskolans schemaläggning gör att han och en studiekamrat saknar 50 poäng i psykologi.- Vi fick veta det förra veckan, och det tycker jag är nog så sent, säger Oscar, som nu måste läsa in kursen under sommaren.

En miss i schemaläggningen på Strömbackaskolan gör att Oscar Pettersson och en av hans kurskamrater måste ägna sommaren åt att läsa in en 50-poängskurs i psykologi för att få ut sina slutbetyg från samhällsprogrammet. "Det är lite väl sent att komma näst sista skolveckan och säga att vi saknar 50 poäng. Vi skulle ha läst in den här kursen utan problem om vi bara fått veta det i tid", säger Oscar.

En miss i schemaläggningen på Strömbackaskolan gör att Oscar Pettersson och en av hans kurskamrater måste ägna sommaren åt att läsa in en 50-poängskurs i psykologi för att få ut sina slutbetyg från samhällsprogrammet. "Det är lite väl sent att komma näst sista skolveckan och säga att vi saknar 50 poäng. Vi skulle ha läst in den här kursen utan problem om vi bara fått veta det i tid", säger Oscar.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-06-04 06:00
19-årige Oscar Pettersson går sista året på samhällsvetenskapsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. Det senaste halvåret har han och studiekamraten Benny Lindberg bland annat läst B-kursen i filosofi.
- Det är en tilläggskurs på 50 poäng med väldigt mycket självstudier och en mindre andel lärarledda lektioner, berättar Oscar Pettersson.
Filosofistudierna gick utmärkt, men vad de två samhällseleverna inte kände till var att de för att få sina avgångsbetyg även skulle gå B-kursen i psykologi, också den på 50 poäng.
- Psykologikursen skulle ha börjat i mars. Vi får ut nya scheman när vi får nya kurser, men psykologin hade inte satts upp på vårat schema, trots att vi var inskrivna på skolans listan över elever som ska delta.
Eftersom ingen på skolan upplyste Oscar och Benny om att de måste läsa B-kursen i psykologi för att få sina betyg kompletta, så fortsatte de med filosofistudierna terminen ut utan att ana oråd.
Chockbesked
Det var först vid en betygskonferens förra veckan som skolpersonalen upptäckte att det fattades en 50-poängskurs för att de båda elevernas betyg skulle bli fullständiga.
För Oscar och Benny kom beskedet att deras betyg var ofullständiga som en smärre chock.
- Självklart blir man irriterad. Det är lite väl sent att komma näst sista skolveckan och säga att vi saknar 50 poäng, säger Oscar.
- Vi är båda arbetsamma elever, och vi har inga IG:n i något annat ämne. Det är klart att vi skulle ha läst in den här kursen utan problem om vi bara fått veta det i tid.
För att få ut sina avgångsbetyg måste nu Oscar och Benny läsa in psykologikursen under sommaren och tenta av den i augusti.
- Jag hade redan sommaren planerad, och nu måste jag lägga in pluggandet mitt i alltihop, säger Oscar.
Inga universitetsstudier
Men schemamissen hade kunnat få ännu större konsekvenser.
- Om vi hade tänkt studera på universitetet till hösten så hade vi inte kunnat göra det med ofullständiga avgångsbetyg. Då hade vi fått vänta ett halvår och sedan söka igen. Men nu hade lyckligtvis ingen av oss sökt in på universitetet till höstterminen.
Oscar Pettersson är förvånad över att schemamisstaget överhuvudtaget har kunnat begås.
- Skolan ska ha full koll på det där. Men en lärare som jag talat med säger att det inte är första gången som det här händer på Strömbacka.
Camilla Landin, vikarierande rektor på Strömbackaskolans samhällsvetenskapsprogram, beklagar det inträffade.
- Det är klart att det här inte ska behöva hända. Att kurserna är fullständiga ska kontrolleras tillsammans med eleven, säger hon.
Hur kan en sån här miss uppstå?
- Jag vet inte. Jag tycker att det är konstigt att de fanns med på listan över elever som ska delta i kursen, men inte på schemat. Det måste undersökas vidare.
Beror misstaget på ett organisationsfel eller är det den mänskliga faktorn?
- Det kan jag inte säga något om än. Först ska vi undersöka hur det kunde bli så här, och sen måste vi se till att det inte händer igen, säger Camilla Landin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om