- Anna bodde i samma korridor. Faktiskt dörren mitt emot, berättar Ibrahim.
Men det sa inte klick med en gång.
- Lite hårdare än så fick jag jobba, skrattar skolministern och beskriver inledningen av deras relation mer som kamratlig.
- Vi blev snabbt väldigt goda vänner och snackade med varandra om allt mellan himmel och jord. Det var då jag upptäckte vilken trevlig tjej hon är.
Ny fas i livet
Ett år senare var de ett par och i samband med regeringsmötet i Luleå den gångna veckan passade Ibrahim och Anna på att gifta sig med statsminister Göran Persson som vigselförrättare.Men bröllopsresan får vänta. I början på augusti väntar Ibrahim och Anna sitt första barn.
- Resa kan vi göra i framtiden, tycker Ibrahim som ser fram mot att bli pappa.
- Anna och jag har pratat om att skaffa barn under en längre tid. Det blir inledningen till en ny fas i våra liv. Jag vill gärna vara med och ta ansvar. Barn behöver båda föräldrarna.
- Och blöjbytena blir inga problem. Jag har arbetat som aupair i Schweiz, inflikar Anna med ett leende.
Utåtriktad minister
De bor sedan flera år i Umeå.- En eminent stad, tycker Ibrahim som dock på grund av sitt ministerjobb ofta befinner sig på resande fot.
- Jag har ju valt att vara en utåtriktad minister. Då blir det många resor.
Anna jobbar på internetmäklarföretaget Nordnet.
- Hur det är att vara ministerfru? säger hon och upprepar frågan medan hon leende kort funderar över svaret.
Betungande resor
- Jag ser honom inte som minister utan som min Ibbe. Vi har känt varandra så länge. Jag har själv väldigt många saker för mig och uppskattar att träffa vänner. Något jag passar på att göra när han är borta. Dessutom kan Ibbe till viss del styra sitt schema.Skolminister Baylan medger dock att det myckna resandet stundtals kan kännas betungande.
- Helt klart träffas jag och Anna mindre än vad jag vill.
Hundratals mil och 150 år
Över sommaren hoppas de emellertid få mer tid för varandra.- Vi ska invänta lilla bebisen som får bestämma tempo och arbete, säger Ibrahim och filosoferar över livets öden.
- Tänk att vårt barn är resultatet av att en man från en liten by i sydöstra Turkiet träffar en kvinna med rötterna i Tornedalen och norra Finland.
Vår nuvarande skolminister kommer från mycket enkla och fattiga förhållanden.
- Min hemby saknade rinnande vatten och elektricitet. När mina föräldrar flyttade till Stockholm var inte inte bara en resa flera hundra mil norrut utan även en förflyttning 150 år framåt i tiden materiellt sett. Vi levde som man gjorde i Sverige i mitten av 1800-talet, isolerat och alla var självförsörjande bönder.
Getaherde eller munk
Egentligen var det tidigt tänkt att Ibrahim Baylan skulle bli getaherde.- Men jag hade ett medfött hjärtfel och orkade inte. Då var det istället nära att jag blivit munk eftersom jag fick gå i det lokala klostret och lära mig Bibeln.Tydligen hade jag talang för detta.
Baylan var tio år när familjen kom till Sverige. Strax efteråt blev han undersökt och fick sitt hjärta opererat.
- Om vi stannat kvar i Turkiet hade jag förmodligen inte levt i dag.
Till paradiset
Annas pappa i sin tur är från svenska Pello och hennes mamma från finska Kemi men föräldrarna flyttade till Piteå där hon växte upp.- Piteå och mina föräldrar besöker jag så ofta möjlighet finns. Där kan jag ta det lugnt, slappna av och hälsa på gamla barndomsvänner.
Även Ibrahim trivs i Norrland.
- Här finns en värme och en öppenhet som är oerhört värdefull. När jag flyttade till Umeå var det som att komma till paradiset. Jag fick en chans att bevisa vad jag kunde utan att i förväg bli bedömd utifrån bakgrund, hårfärg eller hudfärg. När vi besökte Pello och Annas släkt påminde gemenskapen där om den i min turkiska hemby. Den mänskliga omtanke som finns här uppe borde framhävas mer, tycker skolministern.