I en gemensam skrivelse till Piteå kommun kräver kuratorerna en utökning av kuratorstjänsterna inom grundskolan.
För tre år sedan höll kuratorerna i Piteå omkring 1100 indiviuella samtal per år, förra året hade siffran ökat till mer än 1800.
– Vi ser en markant ökning av den psykiska ohälsan bland barn och unga i Piteå. Redan i låga åldrar finns det många barn som mår väldigt dåligt, vi måste få resurser till att möta det behovet, säger Elina Johansson, skolkurator i Öjebyn.
Hon berättar att hon under vissa perioder kan hålla uppemot tio samtal per dag med barn som mår dåligt.
– Det finns många olika skäl till att barn i dag mår dåligt. Många barn har problem med känsloreglering, de kan ha svårt att uttrycka sina känslor. Sedan har vi även tyngre ärenden där hemsituationen utgör en stor del till varför barnet inte mår bra, säger hon.
Både hon och kollegan Frida Andersson beskriver en vardag där de ständigt tvingas prioritera bland eleverna. De måste ta emot dem som mår sämst först.
– Vi får prioritera där det brinner. Vi vill egentligen jobba mycket mer med förebyggande arbete, säger Frida Andersson.
Enligt skollagen är det just det förebyggande arbetet som ska vara kuratorernas främsta fokus.
Båda två berättar om elever som kommer och knackar på dörren och vill prata med kuratorn nu på en gång. Det har också hänt att de fått sms från elever mitt i natten som ber att få en tid hos kuratorn tidigt nästa morgon.
– Eleverna är här och nu. Ibland vill de komma och prata med oss för att det hänt något som de är ledsna över, då funkar det inte att erbjuda dem en tid om tre veckor, säger Elina Johansson.
De drömmer båda om att kunna avsätta tid för drop-in hos kuratorn, helst varje dag.
– Vi har haft kolleger som valt att säga upp sig på grund av den pressade situationen, andra har blivit sjukskrivna på grund av den tunga arbetsbelastningen, säger Frida Andersson.
De vill poängtera att skrivelsen inte är till för dem själva i första hand, utan för eleverna.
– Vi har fått de här barnens förtroende. Vi vill visa att vi tar dem på allvar och att vi gör deras röst hörd, säger Frida Andersson.
I sin skrivelse hänvisar kuratornerna till Akademikerförbundet SSR:s rekommendation om att det bör finnas en kuratorstjänst per 300 elever. I Piteå kommun går det omkring 575 elever på en kuratorstjänst.