29 600 elever på gymnasiet fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret i Sverige. Det motsvarar 8,7 procent av alla elever, en ökning jämfört med föregående läsår.
Under läsåret 2018/2019 fick 8,7 procent av Sveriges cirka 339 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående läsåren var 8,5 respektive 7,9 procent. Årets siffra är rekordhög. I Piteå drogs bidraget in för 5,2 procent av eleverna – en siffra som ökat från fjolåret då det var 4,1 procent.
Andelen med ogiltig frånvaro har ökat på fristående skolor, men varit oförändrad på kommunala skolor.
– På friskolorna ser vi både ett ökat antal elever och en högre andel med ogiltig frånvaro. Det får genomslag på andelen med indraget studiebidrag totalt sett, säger Andreas Dahlkvist, analytiker hos CSN.
Fristående skolor har en ogiltig frånvaro på 10 procent, motsvarande siffra för kommunala skolor är 8,3 procent.
Gotlands län har högst andel elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk – 13,4 procent. Därefter kommer Stockholms län med 11,4 procent och Västerbottens län med 10,0 procent. I Norrbotten är siffran 6,8 procent.
Lägst andel skolkare har Västernorrlands, Dalarnas och Jämtlands län. 64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor.
Det är vanligare att utländska medborgare blir av med studiebidraget jämfört med studerande som är svenska medborgare.
Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat de senaste elva läsåren. Gymnasieskolorna ska rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN.