Skolintaget på väg mot en lösning

I juli stod över 100 behöriga elever som reserver vid Strömbackaskolan. Lagom till skolstarten hade skolledningen fått ned den siffran till två elever.

I somras var det 111 elever som inte hade någon plats på Strömbackaskolan. Nu har skolledningen fått ned siffran till två elever. (Arkivbild)

I somras var det 111 elever som inte hade någon plats på Strömbackaskolan. Nu har skolledningen fått ned siffran till två elever. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2019-08-22 18:00

Totalt var det 200 elever i fyrkanten som inte fick en plats på gymnasiet efter den slutgiltiga antagningen i juli.

111 av eleverna var på Strömbackaskolan och i somras var det osäkert vad som skulle hända med de som inte fick plats.

På torsdagen inleddes höstterminen – och då hade skolledningen fått ned siffran till två elever.

– Det innebär inte att det inte finns några lediga platser, utan de har inte tackat ja till platsen som de blivit erbjudna, säger Britta Dahlén, gymnasiechef vid Strömbackaskolan.

Mentorer och personal från antagningen jobbar nu för att lösa platserna för de två återstående eleverna som har behörighet.

– Studieyrkesvägledarna har bjudit in till en träff med de berörda eleverna för att se om det dykt upp någon lämplig plats.

Många av eleverna som i somras inte hade kommit in på Strömbackaskolan hade sökt ett yrkesförberedande program.

Men trots det menar Britta Dahlén att det inte går att utöka programmen för att möta den ökade efterfrågan från eleverna.

– Det finns varken lokaler, APL-platser eller personal. Det går inte att utöka hur mycket som helst utan det finns en begränsning. Vi måste också tänka hur konjunkturen ser ut. Det måste finnas en långsiktig matchning mot branschen, säger hon och fortsätter:

– Sedan har vi också utökat platserna till bygg- och anläggningsprogrammet med åtta platser. Vi har även tagit in fler elever på industriprogrammen än tidigare då vi nu har 28 platser där.

I våras skrev Piteå-Tidningen att träindustriprogrammet skulle läggas ned.

Men att Strömbackaskolan skulle ha en för liten kostym håller inte Britta Dahlén med om.

– När eleverna söker den första gången ser vi hur många elever som sökt, och om vi har möjlighet att utöka platserna så gör vi det. I vissa program har vi som sagt begränsningar där vi inte kan öka platserna som eleverna säkert hade önskat.

Hon menar att det är lättare att hitta platser på program som samhällsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.

– Jag tycker inte att vi har en för liten kostym då den måste vara så effektiv som möjligt. Vi har mycket att ta hänsyn till med elevernas preferenser, branschens preferenser och ekonomin naturligtvis, säger Britta Dahlén.

Det årliga anslaget till Strömbackaskolan ligger också fast på 173, 2 miljoner kronor till och med 2021.

– Vi vill ha så välfyllda klasser som möjligt för att klara ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!