Skolchefen delar fackets oro

Satsningar som varit grädden på moset försvinner när kärnverksamheten ska tryggas. ”Det är en sorg”, säger skolchefen Malin Westling.

"Det är inte positivt på något sätt", säger skolchefen Malin Westling.

"Det är inte positivt på något sätt", säger skolchefen Malin Westling.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-02-04 21:00

Skolchefen delar i vissa delar fackförbundens oro – bland annat när det gäller den framtagna kompetensförsörjningsplanen som det nu inte finns pengar för.

– Det som oroar mig allra mest är att vi inte kan göra de satsningar vi hade önskat för att trygga kompetensförsörjningen. Samtidigt ser jag att det här är den verklighet vi lever i. Vi måste rätta mun efter matsäck, säger Malin Westling.

Enligt henne har man försökt trygga kärnverksamheten så långt det bara är möjligt när förslagen till neddragningar tagits fram.

– Vi får ta bort grädden på moset. Specialsatsningar som varit över vad som egentligen krävs. Det är en sorg och det påverkar oss som skolkommun.

Tycker du att det borde skjutas till pengar för att täcka kostnadsökningarna?

– Jag tycker nog egentligen att vi har fått en väldigt bra ram och vi ligger ungefär där vi bör ligga. Jag har inte några sådana synpunkter. Sedan är det så att i och med att vi inte får kostnadstäckning fullt ut så kommer det få inverkan på hur mycket vi kan erbjuda i valmöjligheter för elever och till viss del måluppfyllelsen kan bli påverkad av det. Men på det stora hela tycker jag fortfarande att fullmäktige har lagt en bra budget för vår del, säger Malin Westling.

I den beviljade rambudgeten för 2019 ingår medel för löneuppräkningar, (21,2 miljoner kronor), prisökningar (0,9 miljoner kronor), tillfälliga driftskostnader (0,2 miljoner kronor) samt genomförande av nationell IT-strategi (3,9 miljoner kronor).

– Själva rambudgeten är trots allt en procent högre än i fjol. Problemet för oss är att kostnaderna går mycket snabbare uppåt.

Omfattningen av planerade neddragningar i antal tjänster och summor finns inte redovisade i förslaget och skolchefen Malin Westling vill inte gå ut med några konkreta uppgifter ännu. Internbudgeten ska diskuteras i samverkan med fackförbunden den 12 februari då även en övergripande risk- och konsekvensanalys ska göras.

– När det gäller specialtjänsterna så drar vi in den centrala finansieringen, men det kan ändå vara så att vissa av skolledarna väljer att ha kvar det och finansiera det med egen peng. Därför kan jag inte uttala mig om hur många tjänster det handlar om, säger Malin Westling och försäkrar att inga pedagoger blir av med jobbet.

– Det är specialiseringen som försvinner. Personerna har vi andra uppdrag för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om