Skolchefen Malin Westling säger att höjda viten inte ska att tolkas som en lösning på att så många barn uteblir från skolan, utan att det är något kommunen ibland måste utfärda enligt lag.
– När det handlar om hemmasittare är frågan betydligt större och mer komplex. Viten handlar om när föräldrarna inte gör sin del, och då är vi skyldiga att vidta sådana åtgärder. De flesta föräldrar jobbar jättehårt med det här och krokar arm med skolan för att barnen ska gå dit. Dessa föräldrar drabbas inte av några viten.
Hon säger att ökningen av antalet elever med hög frånvaro är ett stort problem som skolan möter i dag.
– Det här är ett av de största problemen som skolan har i dag och det gäller även nationellt. Det är inte på något sätt unikt för Piteå. Det är nära förknippat, tror vi, med att den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. För att komma tillrätta med det krävs stora insatser från många håll.
Enligt de föräldrar som PT pratat med framhålls kommunens satsning på ett närvaroteam som mycket positivt. Detta ligger under Centrala elevhälsan och finansieras med statsstöd. Malin Westling vill också lyfta fram de socionomer som anställts tack vare det statsbidrag för likvärdig skola som kommunen erhållit.
– Utöver närvaroteamet har vi också kunnat tillsätta sex socionomer inom grundskolan som också jobbar med närvarofrågor och som samarbetar med både barnen, skolan och föräldrarna. De jobbar på olika sätt och det tror vi är bra.