Lärarförbundet slår larm om en kris och Malin Westling tonar inte ned oron.
– Det utbildas alldeles för få lärare i Sverige vilket gör att konkurrensen är stenhård. Sedan är vi också väldigt bekymrade över nuläget. Personalen är oerhört trötta och slitna efter pandemiåren och vi saknar vikarier att täcka upp vid sjukdom. Det finns inte mycket kraft kvar.
Hur ska ni lösa det här?
– Det är jättesvårt. Det största problemet är att det är för få som utbildar sig och det är ingenting som vi riktigt kan påverka mer än att förbättra villkoren för praktikanter och handledare. Det vi kan göra är att se till att förbättra för den personal vi har.
Andel pedagoger som närmar sig pensionsålder ökar. Bara inom grundskolan är 14 procent lärare mellan 60 – 65 år.
– Vi vet att vi står inför stora pensionsavgångar de närmsta tio åren och vi kan inte riskera att tappa fler än de som når pensionsåldern.
Däremot vill inte Malin Westling lösa krisen genom att höja lönerna.
– Nej, jag tycker att lönerna ligger väldigt bra till och kommunen har gjort prioriteringar på lärargruppen under väldigt många år.
Malin Westling säger att hon också hört att lärare lämnat Piteå för andra kommuner, bland annat Älvsbyn.
– Visst kan det hända att någon enstaka lärare fått ett bättre avtal i någon annan kommun för att situationen där var speciell. Det handlar ju om tillgång och efterfrågan så klart, men jag tror att det viktiga är att vi lägger krutet på lärarnas arbetssituation. Det är en större fara än lönekonkurrensen.
En annan åtgärd som Malin Westling gjort är att anlita utbildningsförvaltningens tidigare ekonomichef Leehau Li Nilsson för att utreda kompetensförsörjningen. Hon slutade på Piteå kommun för över ett år sedan för att bli konsult åt Stimo.
– Hittills har vi försökt jobba med de här frågorna på förvaltningsnivå tillsammans med facken, men vi känner att det inte är tillräckligt. Vi behöver se över hur vi jobbar med rekrytering, marknadsföring, vikarier och jämföra med andra kommuner.
Ni har inte kompetens att göra en utredning internt?
– Kompetens har vi, men tid har vi inte. Det är mycket som händer just nu och vi känner att det är bra att köpa in det stödet. Det är också en fördel att hon jobbat på förvaltningen och kan vår organisation.