Skolbyte ingen garanti – ny bedömning krävs

Att byta till en kommunal skola är ingen garanti för att eleven ska ställas i kö till en särskild undervisningsgrupp. "Först måste man göra en bedömning på den nya skolan", säger grundskolechefen Elice Ökvist. I dag står 24 elever på kö till de speciella klasserna för barn med autismdiagnos.

Grundskolechefen Elice Ökvist säger att hon förstår frustrationen, stressen och oron för föräldrarna som hamnat i en svår sits. "Men vi kan tyvärr inte göra något åt det regelverk som råder", säger hon. (Arkivbild)

Grundskolechefen Elice Ökvist säger att hon förstår frustrationen, stressen och oron för föräldrarna som hamnat i en svår sits. "Men vi kan tyvärr inte göra något åt det regelverk som råder", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2022-01-28 20:00

Barn med npf

Elice Ökvist klargör att det är rektorn på barnets skola som ansöker om en plats vid en kommunövergripande särskild undervisningsgrupp, som Ast-klasserna eller Tallbacka.

– Som vårdnadshavare kan man själv inte söka plats i någon av de undervisningsgrupperna. Det är också huvudmannens ansvar att ge barnet stöd, vilket innebär att går man på en friskola är det friskolans ansvar.

Vill vårdnadshavarna byta från en friskola till en kommunal skola är hemkommunen skyldig att ta emot eleven på skolan i upptagningsområdet.

– Men det är inte en garanti för att man ställs i kö för en särskild undervisningsgrupp. Först måste man göra en bedömning av hur skolan kan tillmötesgå elevens behov och hur det fungerar i den nya skolan, säger Elice Ökvist.

Om elevhälsa, lärare, specialpedagoger, föräldrar och rektor är överens ansöker rektor om plats. 

– Det finns tillfällen när vårdnadshavare och skola inte är överens om vad som är det bästa för den enskilde eleven.  Vi ska alltid föra en dialog, lyssna in och vara tydliga med och motivera skolans ställningstagande om man inte tycker likadant.

Ast-klasserna har sexton platser för elever i årskurserna 4 till 9. Det är rektorn på elevens hemskola som ställer den berörda eleven i kö.

Väntelistan är rak, den går alltså i turordning utan behovsprövning. Det innebär att en elev kan hinna gå ut grundskolan utan att ha fått en plats här.

I dag står 24 elever i kö. 

– Det här läsåret har vi inga nior så tyvärr är platserna därmed fyllda även nästa läsår. Så fort en avgångselev lämnar skolan eller om någon elev av någon annan anledning slutar så öppnar det upp en plats för den som står först i kö, säger rektorn Anna-Carin Sundström.

Läraren Nina Lindström, som jobbar med Ast-klasserna, har tidigare uttryckt ett behov av ett annat system.

– Ett antagningsteam som ser elevernas behov skulle vara jättebra.

Elice Ökvist säger att berörda elever utifrån ålder själva ska ha möjlighet att ha synpunkter på skolsituationen och de beslut som fattas.

Vad tänker du om situationen för föräldrarna till barnet i friskolan?

– Jag förstår mycket väl frustrationen, stressen och oron men kan tyvärr inte göra något åt det regelverk som råder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!