Kostnaden för skolskjuts i Piteå kommun har ökat dramatiskt från drygt 15 miljoner kronor 2014 till närmare 20 miljoner kronor 2018. Enligt skolskjutshandläggaren Lars Lundberg beror det på flera orsaker.
– Vi har fått en ganska ogynnsam indexutveckling på avtalen. Vi har också lagt ned några skolor som skapat en del fördyring. Vi har fått lokalproblem som gjort att klasserna behöver flyttas och vi har också fått en del invandrare som gjort att kostnaderna ökat, säger han.
I dagsläget får inte allmänheten åka med ”skolbussar”. För att minska kostnaderna föreslår därför barn- och utbildningsnämnden att kommunfullmäktige beslutar att samordna den allmänna busstrafiken med skolskjutsen från och med 1 januari 2020.
Den årliga besparingsmöjligheten beräknas till cirka en miljon kronor då behovet av bussar skulle minska med två.
– Jag tror också det skulle vara väldigt bra för landsbygden om vi kan öppna upp fler linjer för allmän trafik i stället för att ha särskilda bussar som bara skolelever kan åka i, säger Louise Mörk (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Dessutom tror hon att det är bra för eleverna att åka buss tillsammans med allmänheten.
– Jag tror det är bra för då kan barnen se att vuxna också åker buss.
Den samordnade trafiken skulle inte gälla skolskjuts med taxi som kostar cirka elva miljoner kronor per år. Beställningstrafiken där elever bland annat åker särskilda bussar till badhuset skulle inte heller öppnas för allmänheten.