När skolan kliver av äger socialtjänsten ansvaret för innehållet fullt ut. I dagsläget finns inga beslut om att lägga ner Våga vilja. Ungdomarna som är inskrivna där i dag kommer att fortsätta vara det under hela vårterminen och sommaren.
– Sedan måste vi naturligtvis parallellt med det göra en översyn av verksamheten. Men det finns ingenting i dag som pekar på att det en nedläggning skulle gynna de ungdomar som är i behov av den här typen av insats, säger Tomas Nilsson, tillförordnad avdelningschef på stöd och omsorg.
Socialtjänsten har avvaktat skolans beslut – ett beslut som tvingar dem att göra en översyn.
– Skolan har ju fyllt en viktig funktion på Våga vilja. Hur ska Våga vilja fortsätta drivas. Med vilket innehåll, med vilken målgrupp och med vilka eventuella andra samarbetspartners. Det är mer en översyn av innehållet snarare än en översyn av verksamhetens framtid, säger Tomas Nilsson.
Har ni möjlighet att själv bekosta en lärartjänst?
– För att få bedriva skola i en sån här typ av verksamhet ska du uppfylla vissa kriterier. Det kan inte vi göra. Skollagstiftningen är sträng i vissa avseenden.
PT har tidigare berättat om stöd och omsorgs uppdrag att utreda möjligheten att lägga ner ”Våga vilja” till följd av socialtjänstens mörka siffror. Något som skulle vara motsägelsefullt enligt Tomas Nilsson som för en dialog med politikerna.
– Det finns ett uppdämt behov va öppenvårdsinsatser för barn och unga i den här åldersgruppen som Våga vilja har jobbat med. Vi ser att verksamheten fyller funktion för de som under åren har haft behovet och förmånen att vara inskrivna i den, säger Tomas Nilsson.