I över en veckas tid har väktare från Securitas patrullerat Musikhögskolan i Piteå under dagtid. Enligt information som skolan skickat ut till studenterna handlar det om att öka tryggheten för studenter och personal på skolan.
"En del mindre bra saker har sagts och gjorts som ligger till grund för beslutet från säkerhetsavdelningen vid LTU att ha väktare på plats under en tid", skriver Sture Kuusisalo, avdelningschef för Musikhögskolan i ett mejl till studenterna.
Enligt informationen har skolan även begärt och fått förstärkt närvaro av studenthälsan.
"Sammantaget handlar det om att ge oss trygghet och förutsättningar att studera och arbeta så gott vi kan."
PT har sökt Sture Kuusisalo som hänvisar frågor om väktarna till Rickard Stewén som är säkerhetschef på LTU.
– Vi har väktare där sedan förra veckan och vi kommer att ha det tills vidare. När vi gör bedömningen att alla känner sig trygga och det inte behövs längre så tar vi bort väktarna, säger Rickard Stewén.
Han vill inte kommentera vad som är bakgrunden till beslutet att höja säkerheten.
– Vi tycker det är synnerligen viktigt, särskilt efter det som hände i Örebro, att vi visar att vi tar säkerhet på allvar och skapar trygghetshöjande åtgärder. Men exakt vad som ligger till grund för beslutet att ta in väktare är inget jag diskuterar i media.
Är det någon som fått ta emot hot med anledning av nedläggningen av ljudteknikutbildningen?
– Jag kommenterar inte det.
Rektorns beslut att lägga ned den hyllade ljudteknikutbildningen har mött omfattande protester och stämningen på skolan blev ännu sämre när LTU helt plötsligt började tömma biblioteket och aviserade att man utreder en flytt till Luleå.
Ludwig Ekwing, som läser tredje året på ljudteknik, säger att studenter är besvikna men han förstår inte vad som motiverar att ta in väktare på skolan.
– Jag har inte hört från någon att det skulle vara osäkert på skolan. Jag förstår att man kanske blir extra nervös efter skolskjutningen i Örebro, men från vår sida så känns det orimligt. Vi har inga aggressiva tankar och vi tar avstånd från alla former av hot, säger han.
Studenterna planerar en demonstration utanför LTU i Luleå den 19 mars för att visa sitt missnöje. Enligt Ludwig Ekwing var droppen när det kom fram att rektorn tackat nej till ett ekonomiskt bidrag på tre miljoner kronor från Piteå kommun för att driva utbildningen vidare i ett år.
– Det kändes som en käftsmäll. Om det är pengar som är problemet och vi får pengar för att försöka rädda det. Men sedan tackar hon nej. Det är klart att många är upprörda.
Saga Lundberg, som läser första året, tillhör den sista kullen ljudtekniker som kommer att examineras på LTU i Piteå. Hon har inte heller fått någon mer information om väktarens närvaro än mejlet där det står att "mindre bra saker har sagts och gjorts."
– Vi har engagerat oss för att vi tycker att vi har rätt att driva ett motstånd mot deras orimliga framfart. Vi framhåller alltid att hålla en god ton och vara sakliga och eftersom vi har bra belägg och argument behöver vi inte göra något annat än det.