I "Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik" som antogs av barn- och utbildningsnämnden 2016 står det bland annat att filmning och fotografering inte är tillåtet i duschar, omklädningsrum eller toaletter.
Dokumentet är tänkt som ett stöd i det förebyggande arbetet mot kränkande behandling via digitala medier.
– Eftersom skolmiljön till viss del är digital är det extra viktigt att prata om vad som är okej och inte, säger Niklas Risberg, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen och ansvarig för den nyligt genomförda uppdateringen i dokumentet.
Där går man bland annat igenom vilka saker man gör på nätet som kan vara straffbara. Även moraliska aspekter tas upp, exempelvis hur man vill bli uppfattad nu och om några år.
– Andemeningen är densamma och handlar till stor del om hur vi är med varandra. Uppdateringen handlar mer om att medierna och hur vi pratar om dem förändras, så vi har uppdaterat en del ord. "Cyberschysst" har till exempel blivit "schysst online".
Eleverna uppmanas att berätta om något ändå händer. Det framgår också att skolan har en skyldighet att hjälpa och agera samt att allt eleverna gör i skolans plattformar sparas och kan spåras.
Det är även tydligt att skolan är skyldig att utreda påstådda kränkningar om händelserna har kopplingar till skolverksamheten, även om de sker på elevens fritid.