Skolan kan behöva spara tio miljoner: "Kommer slå hårt"

Den politiska majoriteten vill nästa år att samtliga nämnder ska spara en procent för att Piteå kommun ska kunna göra ett nollresultat. Det blir en tuff besparing för skolverksamheten i kommunen. "Det kommer slå hårt mot förskolan och skolan", säger skolchefen Malin Westling.

Skolchefen Malin Westling berättar att ett spar på nästan tio miljoner kronor skulle slå hårt mot skolan. (Arkivbild)

Skolchefen Malin Westling berättar att ett spar på nästan tio miljoner kronor skulle slå hårt mot skolan. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-03-27 19:00

Trots att den politiska ledningen ökade skolans ram tvingades skolan spara 8,4 miljoner kronor i år. Konsekvensen blev bland annat större elevgrupper i matte, svenska och engelska för elever på yrkesprogrammen på Strömbackaskolan. Året därförinnan tvingades skolan spara drygt 20 miljoner kronor. 

I riktlinjerna inför nästa års budget vill den politiska majoriteten att alla nämnder ska spara en procent. En tuff uppgift för skolan med tidigare års besparingar som i fjol gjorde ett minusresultat på 13,7 miljoner kronor. En procents besparing på nämnden är ungefär 9,7 miljoner kronor. Hur det skulle slå mot skolan är lite för tidigt att säga, enligt skolchefen Malin Westling.

– Men det är klart att det kommer slå hårt mot förskolan och skolan. Vi har redan i dag en väldigt ansträngd ekonomi, säger hon.

Om ni ska spara en procent skulle besparingen kunna bli mer än 9,7 miljoner kronor?

– Senaste åren har vi tvingas göra vissa omfördelningar för att behoven har varit större än den ram vi har fått då priser har gått upp. Om den landar på 9,7 miljoner kronor är inte säkert då det kan bli ännu större omfördelningar. Det här vet vi inte i dag utan det får vi kika på då vi börjar med arbetet kring internbudgeten.

undefined
Konsekvensen av årets besparingar blev bland annat större elevgrupper i matte, svenska och engelska för elever på yrkesprogrammen på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

Utbildningsförvaltningen håller på att ta fram ett material till nämnden där man ska beskriva i grova drag vad man ser för konsekvenser av ett spar.

– Vi ska tänka klokt och fundera ut vad det blir för konsekvenser utifrån riktlinjerna. Vårt förslag går upp till barn- och utbildningsnämnden i slutet på april, säger Malin Westling.

Hur tuff är situationen för skolan skulle du säga?

– Det är alltid tungt när man inte får pengarna att räcka till. Vi ser att vi har stora behov i våra verksamheter både vad gäller stöd till elever men också att det kommit utökade krav nationellt. Att känna att man inte riktigt räcker till är tungt för framförallt vår fantastiska personal ute i verksamheterna. 

Kan det bli tal om ännu större klasser?

– Vi har inga marginaler att hyvla av längre för det har vi gjort senaste åren. Alla konsekvenser som är kvar att ta till innebär en neddragning av personal. Kostnaden för personalen utgör den största delen av vår budgeten. Sedan måste vi se till att göra det så att det slår så lite som möjligt på elevernas vardag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!