Skolan i Långträsk blir kvar

Barnen i Markbygden kan andas ut. Skolan i Långträsk läggs inte ner. Även räddningsvärnen blir kvar liksom de kommunala sommarjobben. Nämnder och styrelser ska dock spara och minska ramarna med 1,5 procent.

PITEÅ2009-06-09 06:00
Under våren har PT berättat om hur nämnder och styrelser vill klara ramminskningarna och från Bun:s sida kom bland annat förslaget att lägga ner Markbygdens skola med 14 elever. Men kommunstyrelsen gillar inte den tanken.
- Visst finns det en nedre gräns för elevantalet, men kommunstyrelsen tittar bredare på den här frågan. Vi tror att den planerade vindkraftparken kan få positiva effekter och på lite sikt fler barn i bygden. Bun får hitta andra lösningar, men det minskade elevantalet i hela kommunen hjälper till att klara ramminskningen, säger kommunalrådet Peter Roslund.
Ingen dramatik
I direktiven står att nämnder/styrelser helst ska undvika personalneddragningar. Konsekvenserna drabbar alltså verksamheten?
- Det är klart att det märks, men det handlar inte om några dramatiska förändringar. Vardagsbesparingar på 0,25 procent märker inte kommunmedborgarna och 1,25 procent i ramminskning är trots allt skonsamt med tanke på det läge vi befinner oss i, säger Roslund.
Minskade skatteintäkter
Prognosen för kommunernas skatteintäkter (på grund av lågkonjunkturen) är tuff och bara Piteå kommun räknar med en försämring på cirka 355 miljoner kronor för planperioden 2010-2012.
Regeringen skjuter dock till 41 miljoner. Trots detta anser Roslund att det kan stanna med spar och ramminskningar på sammanlagt 1,5 procent (29,2 miljoner kronor per år).
- Piteå kommun vilar på en solid ekonomisk grund och därför slipper vi spara mer än så här. Det är jag glad för. Vi tror också att löneökningarna blir lägre än beräknat och det minskar också utgifterna, säger Roslund som räknar med att kommunbudgeten ska pendla kring noll under de kommande tre åren.
Förutom Markbygdens skola kommer även räddningsvärnen att bli kvar. Avtalet med Samhall för en tjänst i Långträsk blir också kvar och slutligen ska inte antalet sommarjobbande ungdomar minskas.
- Minst 80 procent av ungdomarna ska erbjudas sommarjobb.
Fler behöver stöd
Trots ramminskningar så behöver verksamheten ett resurstillskott på 22,1 miljoner för år 2010. En stor del av pengarna måste användas till ökade försörjningsstöd (socialbidrag).
- Kostnaderna ökar med 50 procent redan i år, det är allvarligt. Det är frukten av lågkonjunktur och sämre a-kassa, säger Peter Roslund.
Men kommunen vill inte bara vara på defensiven. Cirka 130 miljoner har avsatts till investeringar. En del projekt påskyndas och förhoppningen är att hjälpa företag nu när marknaden svajar.
FAKTA Kommunens ekonomi
Nämnder/styrelser ska genomföra vardagsbesparingar med 0,25 procent (4,9 miljoner kronor) 2010
Nämnder/styrelser ska genomföra ramneddragningar med 1,25 procent (24,3 miljoner kronor) 2010
Kommunens verksamheter behöver samtidigt ett resurstillskott på 22,1 miljoner kronor 2010. En stor del (12,5 miljoner kronor) beror på en kraftig ökning av försörjningsstödet.
Kommunen räknar med att göra ett nollresultat 2010.
Källa: Piteå kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om