Samhällslärarna Anders Wallander och Hans Johansson fungerar som kontrollanter och prickar av eleverna som röstar på en klasslista.
- Eleverna är på lite olika nivåer och alla vet inte lika mycket om politik. På vissa program läser man samhällskunskap först i årskurs tre, förklarar de.
Olof Lundgren är 18 år och går sista året på teknikprogrammet. På söndag röstar han för första gången i riksdagsvalet och han kommer att välja samma parti som i skolvalet.
- Det blir socialdemokraterna. Jag vill behålla anställningsskyddet och jobben inom offentlig sektor, säger han.
Läst valmanifestet
Olof Lundgren är väl insatt i vad de olika partierna står för efter att ha läst deras valmanifest. Därför kommer han att välja ett annat parti i kommunvalet.- Där blir det sjukvårdspartiet. Jag tycker att de verkar ha sunda värderingar, säger han.
Sanne Nilsson är 18 år och går tredje året på mediaprogrammet. Hon röstar på socialdemokraterna i skolvalet och tänker hålla sig till det partiet på söndag.
- Det känns bäst så, jag tycker att de har bäst åsikter. Socialdemokraterna är mot privata sjukhus och jag hoppas att de undviker privatiseringar i framtiden också, säger hon.
Berättar inte
Under fredagen kommer Strömbackaskolans valresultat att sammanställas av elever i samhällsprogrammets årskurs tre. Men skolan tänker vägra att berätta för PT hur rösterna fördelats.- Vi ingår i det riksomfattande projektet "Skolval 2006" tillsammans med 1 500 andra skolor i landet. Totalt kommer nästan 600 000 elever att rösta och resultatet ska offentliggöras först på söndag kväll, berättar samhällsläraren Jonas Nordh.
Varför vänta till på söndag?
- Man vill inte påverka opinionen. Under de tre skolval jag varit med om har vi alltid väntat med resultatet till det riktiga valet har genomförts, säger Nordh.
Menar du att elever kan påverka hur vuxna röstar?
- Det kanske låter otroligt. Men några kan nog tänka att "röstar alla ungdomar på vänsterpartiet så gör jag också det".
Norrbottens-Kuriren har presenterat hur skolvalet i gymnasiedelen Kungsfågeln i Luleå gick. Vad säger du om det?
- Det är märkligt, på något sätt är det kutym att vänta till efter riksdagsvalet. De måste tycka att allmänheten inte kan påverkas av resultatet. Jag tycker inte att det finns någon poäng med att redovisa resultatet tidigare än på söndag, säger Jonas Nordh.