Skolan gör ett miljonöverskott

Barn- och utbildningsnämnden i Piteå gjorde ett överskott på 3,8 miljoner kronor förra året. Coronapandemin har bidragit till plusresultatet.

Louise Mörk, (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Louise Mörk, (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-01-19 15:00

Minskade personalkostnader, lägre kostnader för fortbildning samt statens ersättning till kommunen för ökade sjuklönekostnader är några av orsakerna till överskottet på 3,8 miljoner kronor. Även skolskjutsverksamheten har haft lägre kostnader än beräknat då stora delar av elevernas badresor och planerade utflykter ställts in.

– Personalkostnaderna har varit lägre än beräknat, bland annat eftersom det inte funnits personal att tillgå under pandemin. Hade det funnits personal hade verksamheterna och förvaltningen med säkerhet arbetat upp pengarna. Personalen har verkligen gjort ett hästjobb under detta år och det positiva resultatet beror delvis på detta, säger Louise Mörk (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. 

En annan faktor som påverkat överskottet är att staten betalat ut den så kallade skolmiljarden, ett extra bidrag för att minska de negativa effekterna på elevers kunskapsutveckling och hälsa till följd av covid-19-pandemin. Eftersom dessa pengar inte kunnat nyttjas fullt ut, då personalresurser saknats, är skolmiljarden en bidragande orsak till överskottet.

– Vi har inte kunnat använda hela begreppet eftersom vi inte har haft vikarier att ta in, säger Louise Mörk.

Skolmiljarden är ovillkorad, så kommunen blir inte återbetalningsskyldig om inte pengarna går direkt till elevernas kunskap och hälsa.

– Det tillföra kommunen lite extra kommunen i bokslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!