Skolan får bra betyg

SKOLBAROMETER. Föräldrar i Piteå, med barn i antingen förskola, grundskola eller gymnasium, är överlag nöjda med den kommunala skolan. Det visar en undersökning som baseras på 667 intervjuer.- Jag är inte förvånad, säger språkläraren Ingrid Pihl som jobbar på Pitholmsskolan.

Piteå2006-09-19 00:00
Intervjuundersökningen som fokuserar på skolan har gjorts i samverkan med Luleås och Bodens kommuner. Resultatet visar att föräldrarna i Piteå sammantaget sätter ett högre betyg på skolan än vad som görs i Luleå och Boden.

- Frågorna i intervjun, som har gjorts av ett oberoende företag, handlar om engagemang och värdegrund, föräldrainflytande, trygghet och trivsel samt kunskap och lärande. Vi har fått jättebra betyg överlag, men framför allt för det goda bemötande som föräldrarna får av personalen, berättar Piteås skolchef Maria Müller.

Högsta betyget ger föräldrarna till kunskap och lärande där 92 procent känner sig särskilt nöjda. Även när det gäller barnens trygghet och trivsel i skolan delar föräldrarna ut ett högt betyg - 91 procent ger godkänt eller är särskilt nöjda med situationen.

Olika metoder

Men skolan i Piteå är inte perfekt.

- Vi känner att vi behöver bli bättre på att ge föräldrarna ett ökat kollektivt inflytande. Ett sätt är att jobba bättre med föräldraråden som finns. Jag är stolt över vår verksamhet och det finns en benägenhet att vilja utvecklas som känns fascinerande, säger Maria Müller.

Ingrid Pihl är språklärare och klassföreståndare för 9D på Pitholmsskolan. Hon är inte förvånad över att föräldrarna strör lovord över kommunens skolverksamhet.

- Skolan i Piteå är bra. Här blir alla sedda och välkomnade - det är inte bara elever det går bra för som får bekräftelse. Vi vill eleverna väl och det genomsyrar alla diskussioner vi har, säger hon.

Pitholmsskolans rektor, Rita Eriksson, håller med och är mycket glad.

- Det är jätteroligt att det är positiva tongångar om skolan. Vi har pratat om hur viktigt bemötandet är och jag brukar få höra när föräldrar är missnöjda, men det har varit ganska lugnt den senaste tiden, säger hon.

Både Rita Eriksson och Ingrid Pihl anser att utvecklingssamtalen som bedrivs i dag är bra och att mentorsystemet, där varje klass oftast har minst två klassföreståndare, betyder mycket.

Nöjda och missnöjda

- Det finns säkert både nöjda och missnöjda föräldrar. Det är viktigt att de vågar föra fram sin kritik och utvecklingssamtalen är ett bra tillfälle. Då försöker vi lärare svara på deras frågor, motivera elevens betyg och visa den individualplan som alla ska ha, säger Ingrid Pihl.

Skolchefen Maria Müller tycker att det är viktigt att man fortsätter med förbättringsarbetet.

- Vi får inte slå oss till ro, men visst är det positivt med bekräftelse. Personalen är vår främsta styrka och när det gäller kvalitetsarbetet ligger Piteå i framkant för hela Sverige, säger hon.

Resultatet av undersökningen ska användas som underlag i Barn- och utbildningsförvaltningens förbättringsarbete. Samma frågor ska ställas till föräldrarna om två år för att se om satsningar som görs påverkar deras inställning till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om