PITEÅ
Frukostmötena för Piteås företag har ändrat form. Tidigare genomfördes de en gång i veckan. Nu har antalet prutats till en gång i månaden på grund av för lågt deltagande, och inriktningen har ändrats till att Piteås kommunledning vid varje möte ska informera om aktualiteter och ta emot synpunkter och frågor.
Så såg det ut på fredagsmorgonen där Peter Roslund och Helena Stenberg (S) ville prata om vad de gör för landsbygden.
Ingen skoldiskussion
De valde att ligga lågt apropå senaste tidens turbulens kring avveckling av skolorna i Hemmingsmark, Altersbruk och Lillpite. De rundade frågan och valde istället att berätta om en nya översiktsplan som är på gång, där Piteå centrala delar, landsbygden och skärgården bakas in en plan.
– Vi vill fortsätta att utveckla kommunens fyra serviceorter, Roknäs/Sjulnäs, Norrfjärden, Rosvik och Hortlax, sade Helena Stenberg.
Hon och Roslund pekade på att det är viktigt att skapa viktiga mötesplatser i byarna. Där är inte skolorna lika viktiga, och den synen förstärktes av teknik och servicenämndens ordförande Christer Lindström.
– Det är viktigt att hitta bra lokala mötesplatser, men där är skolan värdelös. Det finns bättre alternativ där det är viktigt att det finns näringar som kiosk och affär i närområdet för de som bor i byarna.
Gles kollektivtrafik
– Man pratar mycket om skolorna men det finns annat också. Den landsbygd som utvecklas mest är där folk har nära till serviceorterna och 98 procent av de som bor på landsbygden i kommunen når en serviceort inom tio minuter, upplyste Helena Stenberg.
Hon och Peter Roslund pekade på problemet med urbaniseringen i hela Sverige där också Piteå är drabbat. Byarna avfolkas, ett undantag är Jävrebyn där bland annat familjen Hellström verkat för att byn ska ha både affär och bensinstation.
Det, menade Robert Bergman vid IS Piteå, är ett exempel på att det måste finnas privata entreprenörer i byarna om det ska ske någon utveckling, och det behövs också fungerande kollektivtrafik. Idag är den gles.
– Ja, jag skulle definitivt åka kolllektivt om det bara fanns bussar som stannar, sade företagaren Stefan Kullberg, som driver medicinskt teknisk företag vid Pitsund.
I