Skola, vård och omsorg i rödgrönt budgetförslag

Solsken och folk i Badhusparken, då passade majoritetspartierna i Piteå S, V och MP på att presentera sitt budgetförslag innan årets nationaldagsfirande drog igång.

Pressträff. Det var en ovanligt solig pressträff när Catrin Gisslin, Brith Fäldt, Helena Stenberg och Anders Lundkvist presenterade budgetförslaget.

Pressträff. Det var en ovanligt solig pressträff när Catrin Gisslin, Brith Fäldt, Helena Stenberg och Anders Lundkvist presenterade budgetförslaget.

Foto: Håkan Öberg

Piteå2017-06-06 20:04

Ja, i morgon skickas de rödgrönas budgetförslag in och i slutet av juni tar man beslut om den. Årets budget har en röd tråd där de flesta satsningarna sker.

– Man kan säga att 80 procent av budgeten går till vård, skola och omsorg. Det är jätteviktigt för oss, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.

En stor del av pengarna investeras i skolan, 45 miljoner.

– Sen är det evighetsfrågan med taket på Strömbacka som vi kommer att satsa 21,5 miljoner på. Det är utöver de 45 miljoner som investeras i skolan, säger Helena Stenberg.

Skolorna får också tre miljoner kronor för volymökningar i och med att det blir fler barn i skolorna. De rödgröna presenterade även en satsning på en digitalisering i grundskolan, från förskola till årskurs nio. Det beräknas kosta 4,5 miljoner kronor.

– Det kommer praktiskt sett att se annorlunda ut beroende på vilken klass vi talar om. I förskolan så kommer det främst handla om att de ska få surfplattor, det kommer att se annars ut på grundskolan. Satsningen vi gjort på gymnasiet har slagit ut väl, säger Catrin Gisslin (MP).

Några extra pengar är inte särskilt avlagda för att rädda den hotade balettskolan. Den ska utredas om den ska vara kvar och det ska tas en funderare över vad Piteå kommun kanske kan göra själva som ersättning, som att ordna egna dansklasser. Det skulle dock innebära att man tappar mellanstadiedansarna. Övertagandet av Grans naturbruksgymnasium ingår också. En till ständigt aktuell fråga är arbetskläderna i förskolan. I majoritetspartiernas budget lägger man nu en miljon kronor på att börja införa detta under 2018.

– Det handlar om ett första steg där vi kommer att kunna erbjuda vinterkläder och utomhuskläder till förskolepersonalen, säger Catrin Gisslin.

Vård och omsorg får åtta miljoner för volymökningar. Med i budgeten finns också 120 miljoner kronor till det nya vård- och omsorgsboendet som man planerar att börja bygga.

Bostäder och infrastruktur får runt 34 miljoner kronor att bland annat planera nya vägar, cykelbanor, industritomter och för Christinaprojektet. Lekparker i landsbyggd, anläggningar och skärgård får dryga 6 miljoner kronor.

Några pengar till en ny ishall på LF Arena fanns dock inte med i budgeten.

– Det var inte aktuellt nu. Vi är inte beredda att trycka på startknappen till den här budgeten. Vi får se till 2019 års budget istället, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd.

Man startar också en innovationsfond med tre miljoner kronor i potten. Det första året är den vigt enbart till Socialtjänsten för att söka till olika försöksverksamheter.

– De har brottats med underskott tidigare och det kan kräva nya arbetssätt. Man måste lära sig arbeta smartare och resurseffektivt, säger Brith Fäldt (V).

Ni talar mycket om satsningar, men kommer det några besparingar?

– Vi har inga sparbeting för 2018. Det är tufft med volynmökningarna, men vi rationaliserar och effektiviserar. Det händer mycket, säger Brith Fäldt.

– 2018 klarar vi målen. 2019–2020 blir knepigare. Vi försöker räkna ansvarsfullt på ekonomin. För kostnader det vet man att man får, och intäkter vet man aldrig om de kommer. Det gäller att hålla sig hyfsat realistisk, säger Anders Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!