Eleven A har vid ett flertal tillfällen under hösten 2012 utsatts för kränkande behandling. A har bland annat i augusti 2012 blivit sparkad av B. Händelsen utreddes genom samtal med inblandade elever. Samtal ägde även rum med elevernas vårdnadshavare. I slutet av augusti blev A sparkad av B igen i samband med en fotbollsmatch. Händelsen reddes ut genom samtal med eleverna och berörda vårdnadshavare.
Slag i bakhuvudet
I oktober blev A slagen i huvudet av B. A har även bland annat blivit hotad, dragen i håret och rispad i magen med matbestick vid två olika tillfällen.
Anmälaren har pratat med rektorn och klassläraren om det som hänt. I september fick B ett utbrott och kastade en gaffel mot A. Vårdnadshavarna till de berörda eleverna informerades om det inträffade. En dryg månad senare gick B förbi A i matsalen och slog då till A rejält i bakhuvudet. Händelsen reddes ut av en pedagog som fanns i närheten. Samtal ägde rum med B samt med vårdnadshavarna. Personalen känner inte till några andra händelser utöver dessa där A utsatts för kränkande behandling.
A har sedan den 15 oktober 2012 inte utsatts för ytterligare kränkningar.
Anmälningsskyldighet
Rektorn på en skola är skyldig att anmäla kränkande behandling till barn- och elevombudet, beo. Detta ska ske skyndsamt. Beo anser att Piteå kommun tagit för lång tid på sig för att anmäla. Om en skola har brustit i sitt arbete med att motverka kränkande behandling kan huvudmannen för skolan i vissa fall bli skyldig att betala ett skadestånd till den elev som blivit utsatt.
Finns inte förutsättningar
Barn- och elevombudets utredning visar att Piteå kommun har brustit i sina skyldigheter gällande anmälningsskyldigheten. Barn- och elevombudet bedömer dock att det inte finns tillräckliga förutsättningar att begära skadestånd av kommunen.