Skola på höstlovet kan vänta gymnasieelever

Coronapandemin kan ha skapat kunskapsluckor hos gymnasieelever, men i Piteå har ingen lovskola anordnats för dem. Däremot kan den bli av i höst.

Ingen lovskola har anordnats i Piteå trots att gymnasieeleverna pluggat hemma de senaste månaderna, vilket kan ha skapat kunskapsluckor. (Arkivbild)

Ingen lovskola har anordnats i Piteå trots att gymnasieeleverna pluggat hemma de senaste månaderna, vilket kan ha skapat kunskapsluckor. (Arkivbild)

Foto: Katarzyna Korza/TT

Piteå2020-07-11 12:00

Regeringen bedömde under våren att behovet av lovskola har ökat på grund av det rådande coronaläget och ökade därför budgeten för det från 143 miljoner till 263 miljoner. 

Men trots coronapandemin är det få kommuner i landet som har nappat på möjligheterna att söka bidragen. Endast var fjärde kommun har sökt och Piteå kommun kan sälla sig till den skara som inte gjort det.

För gymnasieeleverna på Strömbackaskolan har ingen frivillig lovskola anordnats trots att eleverna pluggat hemma de senaste månaderna, vilket kan ha skapat kunskapsluckor. 

– Regeringens beslut kom dagen före examen och vi har inte haft möjlighet att organisera och planera för en frivilligt anordnad lovskola för gymnasieelever denna sommar, säger Elice Ökvist, grundskolechef.

Hon säger dock att möjligheten finns att anordna lovskola under höstlovet, även om hon hade föredragit att pengarna istället skulle gå till mer personal.

– Det hade varit bättre om statsbidraget gått till personalförstärkningar vid landets skolor under kommande läsår, säger hon.

Den lagstadgade lovskolan för grundskoleelever har dock körts som vanligt. Under två veckor i juni, direkt efter avslutad termin, fortsatte 27 elever att plugga skolämnen, bland annat matte, NO, fysik och svenska för att läsa in det där sista som krävs.

Sommarundervisningen berör elever som efter årskurs 9 inte blivit behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan samt elever i årskurs 8 som halkat efter och riskerar detsamma.

Rektorerna Mathias Lindmark och Christoffer Backlund har varit ansvariga för verksamheten som hölls i Frejahuset vid Strömbackaskolan. Tre behöriga lärare och en tolk arbetade i lovskolan och det har funnits daglig tillgång till studie- och yrkesvägledare.

Mathias Lindmark berättar att lovskolan avlöpte utan problem och att de elever som deltog kom från samtliga skolor i kommunen.

– Det var mellan 10 och 14 elever från årskurs 8, varav några från språkslussen. De har jobbat med att komma ikapp. Alla lärare från "hemskolorna" har gjort ett jättebra jobb med förberedelserna, säger han och fortsätter:

– Några elever har varit där hela tiden och några har haft sämre närvaro, men så är det alltid. Lovskolan är ju ett erbjudande, inte ett tvång.

Har det varit tillräckligt många lärare?

– Ja, men matteläraren har fått jobba hårt. Matte är det som eleverna har störst behov av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!