Skola ger mobbare ultimatum

ANMÄLAN. 13-årige Sebastian är tillbaka på sin högstadieskola igen, men föräldrarnas krav är att om mobbingen mot honom fortsätter ska eleven som utsätter honom flyttas. Något skolan gått med på. Samtidigt har Skolverket startat sin utredning och vill ha svar på en mängd frågor.

Piteå2007-09-04 00:00
PT har tidigare berättat om 13-årige Sebastian som stannade hemma de tre sista veckorna innan examen i sjuan på grund av mobbing. I juni i år lämnade hans familj in en anmälan till Skolverkets elevombud, BEO, om "Kränkande behandling av grundskoleelev". Anmälan avser mobbing mot Sebastian som enligt familjen pågått under ett och ett halvt år.

Föräldrarnas krav har varit att eleven som enligt Sebastian mobbar honom ska byta skola. Men med tre veckor in på höstterminen är både Sebastian och hans "mobbare" kvar.

Skolan har dock vidtagit en hel del åtgärder. Bland annat har den utpekade eleven fått en assistent som följer honom.

- Det har fungerat så här långt, det känns som att vi har en bra dialog med skolan, säger Sebastians mamma.

Föräldrarnas (och Sebastians krav) för att komma tillbaka till högstadieskolan har dock varit att om mobbingen fortsätter ska eleven som mobbar honom få byta skola. Något som rektorn gått med på.

"Fetto eller dumjävel"

- Kravet har skrivits in i ett protokoll, om pojken slår Sebastian, tar stryptag på honom eller kallar han "fetto" eller "dumjävel" är det kört. Då ska han flyttas, säger Sebastians mamma.

Tidigare har det inte gått att flytta på stökiga elever utan vårdnadshavarnas medgivande, men enligt en ny lag som trädde i kraft i sommar är nu detta möjligt.

Skolverket vill ha svar

Skolverket har också inlett sin utredning och kräver svar av Piteå kommun på en rad olika punkter. Ärendet tas upp på Barn- och utbildningsnämndens möte den femte september, Piteå kommuns yttrande till Skolverket ska vara inlämnat senast den tionde september.

Det Skolverket vill ha svar på är om huvudmannen (skolan) levt upp till den nya lagen om "förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever". (Lagen som kom i april 2006)

Konstateras brister enligt lagen kan Barn- och elevombudet kräva kommunen på skadestånd.

Kommunen ska nu redogöra för:

När och hur skolan har fått kännedom om att eleven känt sig kränkt?

Hur och av vem detta har utretts?

Vilka åtgärder som vidtagits?

Hur åtgärderna följts upp och utvärderats?

Om skolan tagit fram och arbetar med en likabehandlingsplan och om planen använts i detta fall?

Fotnot: Sebastian heter egentligen någonting annat.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om