Skogsgödsling kan påverka flodpärlmusslan

Skogsgödsla gärna, men inte i direkt anslutning till områden med höga naturvärden. Piteå kommun har synpunkter på SCA:s planerade skogsgödslingar i kommunen i sommar.

Flodpärlmusslan förekommer i Lillpiteälven. Piteå kommuns miljö- och byggkontor vill att SCA tar detta med stort beaktande när företaget planerar 101 skogsobjekt i kommunen. (Arkivbild)

Flodpärlmusslan förekommer i Lillpiteälven. Piteå kommuns miljö- och byggkontor vill att SCA tar detta med stort beaktande när företaget planerar 101 skogsobjekt i kommunen. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundqvist

PITEÅ2008-06-27 06:00
Miljö- och byggkontoret i Piteå kommun har i och för sig inget emot skogsgödsling, men den vill tydliggöra vikten av att gödslingen inte stör befintlig flora och fauna.
Nära naturvärden
När SCA anmält till Skogsstyrelsen att den planerar gödsla drygt hundra olika skogsobjekt, har kommunen blivit ombedd att yttra sig i frågan.
Inte minst mot bakgrund av att tre av de drygt hundra skogsobjekten ligger i direkt kontakt med kommunens samrådsområden med naturvärden.
Stavamyran är ett sådant. Det är ett våtmarks- och skogkomplex genom vilket Lillpiteälven rinner. Miljö- och byggkontoret bedömer att där finns mycket höga naturvärden.
Gödslingsobjektet ligger i direkt anslutning till de delar av älven där förekomster av flodpärlmussla är frekvent.
Skyddszoner
I sitt yttrande till Skogsstyrelsen framhåller Piteå kommun att objektet ska utgå ur den gödslingsinsats som planeras.
- Vi anser det är viktigt signalera var en skogsgödsling kan komma att påverka flodpärlmusslan, säger Peder Lundqvist, biolog vid miljö- och byggkontoret.
Han konstaterar att SCA förvisso har satt upp skyddszoner för sin skogsgödsling, men att det kanske inte räcker fullt ut.
- Flodpärlmusslan kan vara känslig för eventuell övergödning. Även om gödslingen sker utanför finns små bäckar som rinner in i Lillpiteälven. Risken finns alltid att det kan påverka flodpärlmusslan, säger Lundqvist.
Det blir nu upp till Skogsstyrelsen att föra synpunkterna vidare till SCA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om