Intresset för att gödsla skogen växer

Intresset för att gödsla skog växer. En stor aktör som servar skogsägarna är Kallax flyg som köper in nya helikoptrar för att matcha den ökande efterfrågan.

Joakim Öberg, Kallax flyg, berättar att skogsgödsling blir en allt viktigare del av bolagets helikoptertjänster. Än så länge utförs merparten av gödslingen i Finland, men intresset i Sverige ökar.

Joakim Öberg, Kallax flyg, berättar att skogsgödsling blir en allt viktigare del av bolagets helikoptertjänster. Än så länge utförs merparten av gödslingen i Finland, men intresset i Sverige ökar.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2021-10-21 21:00

Kallax flygs verksamhet vilar på många ben, men just gödsling av skog har ökat mycket, särskilt de fem senaste åren. Så mycket att företaget i våras köpte in en helikopter till för ändamålet och ytterligare en levereras till våren.
– Jag tror att en ny generation skogsägare har större tillgång till information och färsk forskning om värdet av gödsling. På tio år kan en hektar mark producera 15–20 kubik extra, säger Joakim Öberg, marknadschef på Kallax flyg.

När började Kallax flyg med skogsgödsling?
– För cirka 15 år sedan i mindre skala, men de senaste fem åren mer storskaligt. Särskilt i Finland där vi har cirka 80 procent av våra gödslingsuppdrag, men intresset ökar i Sverige. I år är bästa året någonsin då vi spritt ut närmare 25 000 ton. Vi sysselsätter drygt 20 anställda genom skogsgödslingen.

undefined
Kallax flyg har tagit fram särskilda lastbilar för hanteringen av gödslet på marken.

Det finns delade meningar om värdet av skogsgödsling. Forskning visar att skogsgödsling gör att mer kol lagras i marken. Det finns dock oklarheter kring stabiliteten i den ökade kolinlagringen. Man vet inte om kolet blir kvar på sikt eller frigörs snabbt i samband med att skogen avverkas.

Samtidigt finns det en osäkerhet kring hur intensiv skogsgödsling påverkar miljön. När kväve tillförs ökar risken för övergödning och förlust av biologisk mångfald.

Gödsling kräver samråd med Skogsstyrelsen och det ska alltid finnas en skyddszon på 25 meter mot sjöar, vattendrag och skyddade marker.

– Vi följer alla regler. Digitala kartor och GPS-teknik är viktiga hjälpmedel. Vi har själva utvecklat teknik så att alla variabler blir rätt. Vi har också blivit 30 procent effektivare per flygtimme de senaste två åren. Det är bra för oss, men också för kunden och miljön, säger Joakim Öberg. 

undefined
Kallax flyg har utvecklat egna tekniska lösningar och byter gödseltunna medan helikoptern är i luften.

När den nya helikoptern levereras till våren har Kallax flyg fem helikoptrar till förfogande enbart för skogsgödsling. Men det krävs inte bara helikoptrar för att få jobbet gjort.

– Vi har också tagit fram tekniska lösningar för markservicen och just nu utvecklar vi två nya lastbilar anpassade för det här uppdraget.

Själva utkörningen av gödslet sköts normalt av markägaren. Därifrån tar Kallax flyg över.
– Vi möter upp med egen kranbil och servicebil. Gödslet lastas över i tunnor som vi utvecklat själva. Tunnorna kopplas enkelt på medan helikoptern är i luften. Helikoptern klarar upp till ett ton gödsel per lyft, berättar Joakim Öberg.

Kallax flyg skogsgödslar från det tjälen släppt och in i november. Kemiskt gödsel och bor får dock bara spridas fram till den sista september, men det gäller inte för aska.
– Det är stor skillnad mellan tallhedar och bördig skogsmark. Vad man använder beror på typen av skog, exempelvis gynnas gran av bor. Tall vill ha kväve. Om aska används behövs större mängd per hektar. I Finland har man kommit långt med forskning om gödslets egenskaper.

undefined
Gödslingen har blivit 30 procent effektivare per flygtimme de senaste två åren.

Att intresset för gödsling ökar beror troligen delvis på att virkespriserna stigit.
– Om man gödslar sin ungskog tidigt så kan man hinna med en andra gallring innan slutavverkning och det är positivt. Den största vinsten får man när medelstammar växer sig grövre och längre, men virke till massaved minskar. Timmer och klentimmer innebär fler olika produkter i slutänden. Högre och grövre stammar innebär också lägre avverkningskostnad och därmed större lönsamhet för skogsägaren. Trä är viktigt för samhället och särskilt skog i norr är eftertraktad.

Kallax flyg

Kallax flyg är ett dotterbolag till Stenvalls trä.
Kallax flyg är störst i Sverige inom helikoptertjänster.
Bolaget har 15 helikoptrar fördelade på fem året runt-baser och fem säsongsbaser.
Nästa år ska fem helikoptrar jobba med skogsgödsling.
Kallax flyg har ett 30-tal anställda.
Bolagets vd är Sven Stenvall.
2020 omsatte bolaget cirka 83 miljoner kronor.
Resultatet efter finansnetto blev drygt 8,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!