Uppslutningen var stor när det toppmoderna särskilda boendet öppnades upp. Talade gjorde bland annat socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson och socialchef Eva Börjesson Öman.
– Det här huset är mer än bara en byggnad. Det här ska verkligen vara ett ställe där vi välkomnar våra äldre, och där jag verkligen hoppas att alla som flyttar in ska känna sig trygga och väldigt väl omhändertagna, såklart. Det känns väldigt viktigt. Och jag hoppas också att det ska bli en fin arbetsplats för alla som ska jobba här framöver, sa Eva Börjesson Öman innan Sven-Gösta Pettersson klippte bandet.
På Skogsgården finns 80 lägenheter och i takt med att de fylls behövs personal. Den biten är, som ofta i de här verksamheterna, ett aber.
– Det är fortfarande inte färdigrekryterat och vi har fortsatt stora utmaningar med att hitta personal med de olika kompetenser vi behöver. Så har det varit under en längre period. Vi har rekryteringsproblematik både till Skogsgården och till egentligen alla andra vård- och omsorgsverksamheter också. På totalen har vi väldigt många vakanta tjänster, säger Eva Börjesson Öman när PT pratar med henne under invigningen.
Under två dagar nästa vecka går flytten för brukarna på Munkberga, som kommer att bo in sig i de 40 lägenheterna på nedre plan.
– Vi är inte helt i hamn med rekryteringen i stort. För de som flyttar in nu så finns det såklart bemanning så att det räcker till, säger Carina Sjaunja, avdelningschef Särskilt boende för äldre (Säbo).
På övre plan finns 40 lägenheter till. Av dem är 20 korttidsplatser som successivt kommer att öppnas upp. Att bestämma vilka som ska flytta in i de resterande är en process som pågår just nu.
– Vi kommer ju inte ha problem att få brukare att flytta in, det kan jag säga. Men vi måste ju säkra att vi har rätt bemanning och alla de sakerna. Vi måste växla om lite grann när det blir färre antal platser på särskilt boende. Brukarna finns ju kvar i vår kommun och vi kommer att behöva tillgodose alla behoven. Men då kanske vi måste växla över lite mer mot ordinärt boende, att man faktiskt ska kunna bo hemma så länge som möjligt, säger Sjaunja.
Kommunen har haft externa annonser ute och en del är fortfarande aktiva, men stor del av de som har anställts har rekryterats internt.
– Vi har inte fått tillräckligt många externa sökanden. Så vi har tyvärr ganska många interna, som såklart har mycket erfarenhet och kompetens och absolut är guld värda. Men vi har ju svårt att både ha kompetens och bemanningsförsörja oss i dag. Det blir så sårbart, säger Carina Sjaunja.
En som har valt att byta arbetsplats från ett boende till ett annat är Eva Toivanen, som tidigare arbetat på Roknäsgården.
– Det är inte så att jag söker mig ifrån Roknäs utan jag trivs ju väldigt bra på arbetsstället som jag jobbar på – men jag söker mig till något. Jag har inte varit på något annat boende i Piteå kommun. Jag söker efter en nystart. Det ska bli jättespännande. Man kliver ut ur sin komfortzon, säger Eva Toivanen.
Hon var inte ensam att sluta upp. Intresset var större än väntat och inför bandklippningen smockat på nedre plan.
– Många av de jag nu har träffat och hunnit prata med säger att man är här för att spana in sin framtid, säger socialchefen Eva Börjesson Öman.