Sveaskog är landets största skogsägare och bedriver också aktivt uppköp av virke, ofta skog på rot där bolaget tar på sig att avverka.
Innan avverkning ska en anmälan skickas in till Skogsstyrelsen, som då har sex veckor på sig att komma med invändningar.
Skogskonsulenten Carina Mattila vid Skogsstyrelsen sysslar mest med områdesskydd. Hon har också inventerat det aktuella skogsområdet.
– När avverkningsanmälan kom in, åkte jag dit och inventerade och fann att delar av området (tre av fyra fastigheter) hade nyckelbiotopskvalitet, vilket jag också meddelat skogsägarna, berättar Mattila.
– Jag skickade även en kopia till Sveaskogs ombud, men fick tillbaka den i retur, minns hon.
Och det är här, något ramlat mellan stolarna. Köpledaren Erik Levén, ansvarig för Sveaskogs virkesköp från privata skogsägare, berättar att uppdraget följt alla normala rutiner och att man inte stött på några hinder för avverkning, tvärtom har extra hänsyn tagits till det rörliga friluftslivet.
– Vi har först kontrollerat om det fanns nyckelbiotoper registrerade, det fanns det inte, sedan har vi anmält avverkningen och inte hört några invändningar, berättar han.
– Det här med nyckelbiotoperna är ny information, det har jag aldrig hört förut, säger han.
I det här läget, är det oklart om avverkningen kommer att bli av. Mycket hänger förstås också på vad länsstyrelsen kommer fram till. Naturvårdsområde innebär tvärstopp.