Skogsarbetare ser problem med mer metall i träden

Stålhagel i trästammar är i dagsläget inget problem för skogsavverkare Fredrik Larsson. Han flaggar dock för att det kan bli det om användandet skulle öka kraftigt.

Fredrik Larsson märker att när skog som avverkas innehåller mycket föroreningar blir redskapen slöa fortare.

Fredrik Larsson märker att när skog som avverkas innehåller mycket föroreningar blir redskapen slöa fortare.

Foto: Privat

Piteå2020-12-23 19:00

Att sten och metall i trädstammar gör redskap som används vid avverkning slöa är ett faktum. Exakt vad som slöat ner en kedja på en motorsåg eller en skördare kan dock vara svårt att säga.

Fredrik Larsson från Piteå som jobbar en del i skogen är van med att den utrustning som används i skogsbruk blir slö och måste vässas eller bytas. 

– Det märks tydligt när man avverkar intill en grusväg och damm och sand fastnar i barken på träden. Kedjan blir fort slö då. Det är stor skillnad på träden som växer 20 meter längre in, där det inte alla slöas ner lika fort, säger han.

Att stålhagel skulle ställa till med samma problem kan han inte säga.

– Man ser ju inte om det sitter hagel i ett träd, men jag kan tänka mig att det kan bli ett problem.

Fredrik Larsson ser dock ett annat problem.

– Om en skogsägare skulle sälja skog från ett område där det jagats mycket med stålhagel skulle det kunna bli så att värdet på skogen blir lägre. 

Han befarar att kvaliteten på trä som träffas av stålhagel blir sämre.

– Jag misstänker att stålhagel tränger in längre i träet än vad blyhagel gör. Hur produkter som brädor och papper påverkas av det vet jag inte, säger Fredrik Larsson.

Han upplever att många sågverk inte tar emot gårdsträd som timmer eftersom sådana träd kan innehålla metall i form av spikar och annat som skadar sågen. 

– Det verkar inte spela någon roll om det är stora timmertallar. De träden blir massaved istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!