Avverkningsförbudet på Degerberget står fast

Skogen på Degerberget ska skyddas under tiden som bildandet av ett naturreservat utreds. Regeringen ändrar inte länsstyrelsens avverkningsförbud som överklagats av markägare.

Ulf Sandström som företräder de åtta markägarna som överklagat avverkningsförbudet är kritisk. "Markägarna vill bruka marken och vi har ett möte ikväll (tisdag) där vi ska diskutera hur vi ska gå vidare.

Ulf Sandström som företräder de åtta markägarna som överklagat avverkningsförbudet är kritisk. "Markägarna vill bruka marken och vi har ett möte ikväll (tisdag) där vi ska diskutera hur vi ska gå vidare.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-09-20 11:30

De planerade avverkningarna på Degerberget stoppades våren 2020 när länsstyrelsen utfärdade ett treårigt förbud mot att hugga ned skogen i det populära friluftsområdet. Markägarna gick inte med på att skydda skogen frivilligt och länsstyrelsen ville inte riskera att skogen försvann under tiden som ett naturreservat utreds.

Flera markägare överklagade avverkningsförbudet till regeringen som nu, drygt två år senare, beslutar att inte riva upp det.

"Regeringen finner mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet att länsstyrelsen haft skäl för att besluta om de angivna förbuden i avvaktan på ett slutligt ställningstagande om skydd för området", står det i beslutet undertecknat av miljöminister Annika Strandhäll.

Ulf Sandström, som företräder åtta av markägarna, är besviken.

– Modet svek regeringen i sista stund. Jag tycker att de hade kunnat visa att man står upp för skogsägarnas rätt, säger han.

undefined
Degerberget är ett populärt utflyktsmål, både sommar- och vintertid. Något som länsstyrelsen väger in när de vill bilda ett naturreservat. (Arkivbild)

Markägarna skrev till regeringen att de är villiga att avsätta mark för att skydda nyckelbiotoper med höga naturvärden men inte villiga att "avsätta mark bara för att tillgodose viljan hos några personer med ideella syften." Enligt Ulf Sandström följer all planerad avverkning regelverket och den utsikt som besökarna är ute efter kommer att finnas kvar. 

– De skyller på att det finns en nyckelbiotop med norna, men det har markägaren känt till i generationer och de har inte avverkat i det området och tänker inte göra det i framtiden heller. 

undefined
Markägarna säger sig vara villiga att skydda skog som registreras som nyckelbiotoper med höga naturvärden, men går inte med på att skydda "produktionsskog" för friluftslivets skull. (Arkivbild)

Länsstyrelsen uppger att de skogliga naturvärdena i Degerberget och Hötjärnshällan varierar och det finns delar med mycket höga naturvärden liksom delar där skogen är mer påverkad men bedöms ha god utvecklingspotential. Sammantaget bedömer man att naturvärdena tillsammans med det faktum att området är ett populärt utflyktsmål gör att det uppfyller kraven för reservatsbildning.

– En av anledningarna till att det är fint där uppe är för att markägarna har brukat skogen. Nu ska man skörda det man sått i generationer och det är galet att de inte ska få göra det för att folk ska titta på de fina träden, säger Ulf Sandström.

Han kommer ha ett möte med markägarna för att diskutera hur de ska göra. 

– Det här beslutet gäller fram till sommaren och sedan får vi se vad som händer. Klart är att markägarna inte är intresserade av att göra något reservat på 140 hektar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!