Grannarna till Bodens Södra skjutfält har levt med granatbuller under flera år. När länsstyrelsen i maj 2013 gav tillstånd att utöka skjutfältet och fortsätta eldgivningen från artilleriöar i Backträsk, Altervattnet och Klöverträsk gick byborna i taket.
– Det är ett kännbart buller och deras oro är att få en kraftigt försämrad livssituation, säger advokat Nils Rinander som företräder ett 200-tal sakägare som överklagade miljöprövningsdelegationens beslut.
"Nedsågad"
Kritiken är svidande när mark- och miljödomstolen nu lämnar sitt yttrande till regeringen. Enligt domstolen uppfyller inte någon av miljökonsekvensbeskrivningarna kraven i miljöbalken och kan därför inte godkännas.
– Jag tror inte jag har sett en ansökan bli så nedsågad. Läser man den förstår man att det hade varit väldigt besvärande om Försvarsmakten hade fått tillståndet, säger Nils Rinander.
Enligt yttrandet bör Regeringen upphäva tillstånden och återförvisa dem till länsstyrelsen.
– Det blir förmodligen en ny vända hos länsstyrelsen och då får man hoppas att Försvarsmakten är klok, lyssnar och försöker lösa det på annat sätt än att köra över folk, säger Sigvard Lundgren, från Altervattnet, representant för den ideella föreningen Fyrkantens hembygd.
Dålig bullerutredning
Handlingarna som ligger till grund för miljöprövningsdelegations beslut beskrivs som så bristfälliga att det är omöjligt att bedöma eventuella begränsningar och skyddsåtgärder för verksamheten. Bland annat redovisar inte bullerkartorna maximal belastning och det framgår inte vad nya tyngre Archerpjäser innebär för störningarna.
– Enligt lagen är de skyldiga att redovisa det värsta bullret. Inte något snittvärde. Vore jag chefsjurist på Försvarsmakten skulle det här kännas genant, säger Sigvard Lundgren.
Fungerande rättsväsende
Närboendes oro för urlakning av metaller i miljön delas också av mark- och miljödomstolen. De konstaterar att ett antal stickprover på sediment och ytvatten från år 1997 inte kan anses utgöra en tillräcklig grund för bedömningarna av verksamhetens påverkan.
– Domstolen har precis samma uppfattning som oss sakägare. Det går inte bilda sig en uppfattning om miljökonsekvenserna. Det här visar att svenskt rättsväsende fungerar, även om det rör en så stor aktör som försvaret, säger Sigvard Lundgren.