Skippa att måla båtskrovet

I Bottenviken behövs ingen skyddsmålning av båtskrov – här handlar båtfärg bara om utseende. Det vill länsstyrelsen i Norrbotten påminna länets båtägare om nu när båtlivet tar fart.

Giftig. Enligt länsstyrelsen är skyddsmålning av båten helt onödig i Norrbottens skärgårdar. (Arkivbild)

Giftig. Enligt länsstyrelsen är skyddsmålning av båten helt onödig i Norrbottens skärgårdar. (Arkivbild)

Foto: Hasse Holmberg / TT

PITEÅ2017-06-08 22:30

Många bottenfärger till båtar innehåller gifter som skadar vattenväxter och fiskar. Enligt länsstyrelsen är skyddsmålning av båten helt onödig i Norrbottens skärgårdar.

– Bottenviken har avsevärt lägre salthalt än vatten söderut. Därför har vi inga arter som fäster hårt på båtbottnar i Bottenvikens vatten, säger Annica Gammeltoft, biolog på miljöanalysenheten, länsstyrelsen Norrbotten.

Den vanligaste skyddsfärgen för målning av båtars undersidor innehåller biocider som hindrar exempelvis havstulpaner att fästa vid skrovet. Sådan färg är helt onödig att använda i Norrbottens skärgårdar, eftersom vattenmiljön ser annorlunda ut än i övriga Östersjön menar Annica Gammeltoft.

Biocider som läcker ut via traditionell skyddsfärg på båtar skadar djur- och växtliv och är svåra för naturen att bryta ner.

– Eftersom fritidsbåtar oftast bottenmålas och sätts i sjön under den tid då djur och växter förökar sig blir miljöskadorna särskilt stora, säger Annica Gammeltoft.

Genom kampanjen "Skippa bottenfärg i Bottenviken" hoppas länsstyrelsen motivera länets båtägare att bidra till en renare vattenmiljö, något som också skulle gynna växter och djur i skärgården.

Båtbottenfärg

Alla båtbottenfärger måste godkännas av Kemikalieinspektionen som också beslutar om i vilka vatten som de får användas.

Ingen båtbottenfärg som förhindrar så kallad påväxt genom gifter är tillåten att använda norr om Uppsala.

Om du vill måla din båtbotten av estetiska skäl, läs då på burkens baksida var den får användas. Kom ihåg att färg som används i Bottenviken ska vara godkänd för insjöar och norrlandskusten.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om