Skillnader i begravningsavgift

Begravningsavgifterna skiljer sig beroende på var man bor. Mellan den dyraste och den billigaste församlingens begravningsavgifter skiljer det 540 kronor för en person med en årsinkomst på 300 000.

Lena Vikberg anser att begravningsavgiften ska hållas så låg som möjligt samtidigt som begravningsverksamheten ändå håller en bra service.

Lena Vikberg anser att begravningsavgiften ska hållas så låg som möjligt samtidigt som begravningsverksamheten ändå håller en bra service.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2011-11-22 06:00

Det är dyrast att begravas i Arvidsjaur och nu också i Arjeplog efter att församlingen höjt begravningsavgiften för 2012 med sju öre. Lägst avgift i Pite älvdal har Älvsby församling som sänker sin avgift med ett öre.

Storleken på församlingen kan ha betydelse för avgiften.

- En liten församling kan ha dyrare avskrivningar och det beror också på hur de är samordnade, säger Mikael Åström, begravningsombud i Piteå.

Han förklarar att om en församling har tillgång till samordningsmöjligheter, kan också verksamhetens avgifter bli mindre.

Balanserad budget
Församlingarna i Piteå, Hortlax och Arvidsjaur har oförändrade avgifter sedan i fjol. Det tyder på att begravningsverksamheternas kostnader beräknas bli balanserade med begravningsavgifterna. Arjeplogs församling höjer i stället sin avgift med sju öre och ligger på 39 öre per intjänad hundralapp för nästa års skattesedel. En höjning som har orsakats av ett budgetunderskott 2010 samt en del investeringar. Avgiften ska spegla begravningsverksamhetens faktiska kostnader, inget annat.

- Vi strävar efter en plus-minus-noll-budget, säger Ann-Charlotte Renström, kyrkokamrer vid Arjeplogs samt Arvidsjaurs församling.

I Arvidsjaurs församling behålls avgiften på 39 öre från föregående år.

- Vi balanserar budgeten och vi klarar av att hantera verksamheten med den begravningsavgift vi har, förklarar Ann-Charlotte Renström.

Församlingen har dock en av de dyraste avgifterna.

- Det beror bland annat på att vi snart har en full begravningsplats och vi måste anlägga en ny, säger Ann-Charlotte Renström.

Höjer med ett öre
I Norrfjärden höjs begravningsavgiften med ett öre och landar på 33 öre per intjänad hundralapp. Höjningen beror till viss del på investeringar samt ett budgetunderskott sedan tidigare.

- Fram till 2003 hade vi en avgift på 35 öre, då sänkte vi den till 32 öre och vi trodde att det skulle fungera. Men nu ser vi att vi sänkte för mycket, säger Lena Vikberg, kyrkokamrer vid Norrfjärdens församling.

För att möta underskottet har verksamheten dragit ner på vissa resurser för att ändå kunna hålla begravningsavgiften så låg som möjligt.

- Vi har tagit bort en tjänst, dragit ner på underhåll och vi har varit försiktiga med inköp, säger Lena Vikberg.

Älvsby församling sänker däremot sin begravningsavgift med ett öre vilket grundar sig på att
avgiften tidigare varit för hög.

FAKTA Begravningsavgift

Alla som är folkbokförda i Sverige ska betala begravningsavgift. Oavsett om personen är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

Avgiften betalas via skattesedeln och för medlemmar i Svenska kyrkan ingår begravningsavgiften i kyrkoavgiften.

Kammarkollegiet fastställer avgiften för den som inte är medlem i Svenska kyrkan.

Avgiften är inkomstrelaterad och tas ut i olika belopp beroende på vilken församling som personen är folkbokförd i. En person som är folkbokförd i Arjeplogs församling med en årsinkomst på 300 000 kronor får betala en begravningsavgift på 1 170 kronor per år. Med samma årsinkomst får den folkbokförde i Älvsby församling betala 630 kronor i avgift.

Begravningsavgiften har ingen direkt koppling till den enskildes begravning. Begravningsavgiften ska spegla församlingens kostnad när det kommer till vad den egentliga begravningsverksamheten fordrar, såsom maskin- och personalkostnader, lokal för begravningsceremoni, gravsättning och gravplats i 25 år samt underhåll.

Begravningsavgiften får bara användas till kostnader för begravningsverksamheten och inte till någon annan verksamhet som församlingen driver.

Källa: Kammarkollegiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!