Åse Borgeryd är längdåkare och företagare inom inspiration och hälsa. Hon driver bland annat skidkurser på Lindbäcksstadion. Med andra ord nyttjar hon anläggningen ofta.
På tisdagskvällen kom (för alla skidälskare) efterlängtad kyla och produktionen av konstsnö kunde påbörjas.
– Men i Luleå och Skellefteå började man för längesedan. Saker tar lite för lång tid, särskilt i en skidstad som Piteå där vi har två elitklubbar och många andra som åker, menar Åse Borgeryd.
Hon hyllar spårdragarna i Piteå skidallians men önskar att de fick mer hjälp.
– Visst kan man driva saker ideellt, men här handlar det om farbröder som är 70 plus och som, fast de inte har kropparna för det, är ute och sliter för skidåkningen. Är det verkligen vad en stadion ska baseras på?
Det är inte bara eldsjälarna som börjar vara till åren. Nuvarande konstsnösystem är över tio år gammalt.
– Utrustningen fungerar fortfarande om det är tio grader kallt, men nu har vi temperaturer som oftast ligger på plus. Det måste man ta hänsyn till, tycker Roland Perzon.
Han är pappa till Åse Borgeryd och brukade själv hjälpa till och köra fram sparad snö till anläggningen.
Nu sparar inte kommunen någon snö längre. Den korta slinga (cirka 600 meter) som finns på stadion nu består av överskottssnö från testhallen.
– Om man vill ha åkbara spår tidigt måste man bygga någon form av isolerad lada. Det gäller att lagra snö i mars och täcka över den, för klimatet ser inte så bra ut just nu, säger Roland Perzon.
I nuläget planerar dock inte kommunen några sådana satsningar.
– Det är ganska kostsamt och maskinkrävande att spara snö. Dessutom är det energikrävande att producera snö, och ju varmare det är desto dyrare blir det, säger fritidschefen Jenny Axelsson.
Med nuvarande verktyg har det inte varit möjligt att starta produktionen tidigare. Det har inte varit nog kallt.
– Visst skulle konstsnösystemet kunna moderniseras, men fortfarande krävs kyla för att kunna producera konstsnö.
Samtidigt understryker Jenny Axelsson vikten av att hålla igång skidspår, slalombackar och isbanor i vinter.
– Vi tror att utomhusaktiviteterna blir väldigt viktiga denna speciella vinter. Piteåborna ska kunna vara ute och aktivera sig i våra vinterområden under pandemin. Det är vår tanke att jobba med dessa anläggningar så fort vi får snö och is.