Skidprofilen köper gården på Stormyrberget

Mari Ramnek har lagt ner själ och hjärta i verksamheten på Stormyrberget. Nu har hon sålt gården till skidprofilen Magdalena Pajala, hennes man Mattias och deras två barn. "Vi har stora visioner", säger Magdalena Pajala.

Mari Ramnek har hittat en köpare till gården på Stormyrberget. Skidprofilen Magdalena Pajala och hennes make Mattias Pajala flyttar nu in med barnen Elsa och Olle. "Vi har stora visioner", säger Magdalena Pajala.

Mari Ramnek har hittat en köpare till gården på Stormyrberget. Skidprofilen Magdalena Pajala och hennes make Mattias Pajala flyttar nu in med barnen Elsa och Olle. "Vi har stora visioner", säger Magdalena Pajala.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-06-03 07:30

På ägorna vid Stormyrberget har Mari Ramnek drivit Storymyrberget Garden & Friends. Nu har hon sålt både gården och verksamheten till skid- och medieprofilen Magdalena Pajala och hennes man Mattias. Magdalena Pajala berättar att hon och familjen länge längtat efter ett mer naturnära liv.

– Det började med att vi hyrde ut vårt hus i stan under ett år. Vi ville prova på att leva på ett annorlunda sätt så vi flyttade till stugan där vi bott till i våras. När vi kom tillbaka till stan upptäckte vi hur bra vi mått i en lugnare miljö och närmare naturen. Barnen har trivts bra på landet och närmare naturen.

undefined
Mari Ramnek har hittat en köpare till gården på Stormyrberget. Skidprofilen Magdalena Pajala och hennes make Mattias Pajala flyttar nu in med barnen Elsa och Olle. "Vi har stora visioner", säger Magdalena Pajala.

När fastigheten på Stormyrberget kom ut till försäljning öppnades ett läge för familjen att ta steget på riktigt.

– I februari fick jag jobb i Älvsbyn och i och med det såddes ett frö om att köpa det här. Drömmen fick fart igen. Jag visste att det var Mari som ägde den så jag ringde henne. Sedan blev det så att vi köpte det, säger Magdalena Pajala.

undefined
Magdalena Pajala och hennes familj har länge längtat efter att leva ett mer naturnära liv. Nu är drömmen i hamn när det tar över gården på Stormyrberget.
undefined
Till ägorna på Stormyrberget hör både trädgård och odlingsmarker.

PT träffar familjen Pajala och Mari Ramnek i den lilla stugan belägen bredvid huset på gården i Stormyrberget. Denna veckan ska familjen, bestående av Magdalena och Mattias samt barnen Elsa, 5 och Olle, 2, ta över hela gården. I köpet medföljer åkermark, ett stort växthus, lider och planteringar. Mari Ramnek berättar att det varit viktigt för henne att hitta en köpare som vill bedriva verksamhet på gården.

– Jag hade bestämt mig för att endast sälja till någon som ska ha verksamhet här. Jag har kämpat med att plantera och bygga upp det här varumärket. Många hörde av sig och ville köpa bara för att bo här, men det kändes inte rätt. Jag är så glad att sälja till Magdalena och Mattias som vill bo på den här platsen och dela den med andra. Jag vet att de kommer att göra något fint här, säger hon.

undefined
Mari Ramnek är nöjd över att ha hittat en köpare som vill fortsätta att utveckla gården. "Jag vet att Magdalena och Mattias kommer att göra något fint här", säger hon.
undefined
Mari Ramnek har anlagt stora odlingar på Stormyrberget och även byggt ett stort växthus. Familjen Pajala har själva fått smak på odling och planen är att bli självförsörjande på gården.
undefined
I veckan tar familjen Pajala över gården på Stormyrberget. De har dock redan gjort sig hemmastadda i den lilla stugan på gården där de åt middag under måndagseftermiddagen. Olle och Elsa passade på att leka efter maten.

Magdalena och Mattias berättar att de har flera planer för gården framöver. Mattias arbetar till vardags som byggnadsarbetare, något som kommer väl till pass när huset nu ska anpassas för att husera en familj. I sommar ska hallen byggas ut och fasaden på huset rustas upp.

– I sommar ska vi ge huset lite kärlek och anpassa det till en familj. Det är första prio. Vi ska också komma igång med att odla. Vi har odlat en del i stugan och det har blivit ett stort intresse.

undefined
Det hundra kvadratmeter stora växthuset kommer väl till pass då familjen Pajala har fått smak på odling. "Målet är först och främst att bli självförsörjande", säger Magdalena och Mattias Pajala.
undefined
Olle Pajala, 2 år och Elsa Pajala, 5 år tycker det ska bli kul att odla i växthus.
undefined
Att odla är träget arbete. Mari Ramnek och Olle Pajala diskuterar plantor och skötsel av växter.
undefined
Olle Pajala i familjens nya växthus.
undefined
Olle och Elsa tycker det är roligt att vara i växthuset och Elsa har blivit en trägen odlare efter att familjen flyttade från stan. "Jag gillar tomater mest", säger Elsa Pajala.
undefined
Mattias Pajala jobbar till vardags som byggnadsarbetare, något som kommer väl till pass när renoveringsarbetet tar vid i sommar. "Vi ska börja med att bygga ut hallen", säger han.

– Det finns redan en platta gjuten för att bygga ut hallen, så det ska vi börja med. Sedan ska vi fixa fasaden. Vi har en hel del idéer gällande lidret också. Vi vill att det ska gå att använda hela året, säger Mattias Pajala.

Mari Ramnek har tidigare huserat både fester och evenemang på gården och det är en verksamhet Magdalena och Mattias Pajala gärna vill ta över. Magdalena vill också dra ett skidspår och förlägga sina populära skidkurser till markerna runt gården.

– Vi kände snabbt att det här är en plats vi vill dela med andra. Jag har drömmar om att ha bröllop här och på sikt utöka odlingarna. Det vore också en bra plats att bedriva mina skidkurser på, säger hon.

undefined
Magdalena Pajala berättar att familjen har stora planer för gården. Bland annat vill hon dra ett skidspår och hålla några av sina populära skidåkningskurser på ägorna.
undefined
Det rymliga lidret har plats för större evenemang. Här hoppas Magdalena Pajala hoppas på att i sinom tid kunna arrangera bröllop. "Först ska vi rusta det så att det kan användas även på vintern", säger maken Mattias Pajala.
undefined
Mari Ramnek har beslutat att lämna kvar sina katter på gården, till Elsa Pajalas stora glädje. Här matar hon Greta och Lilly som håller på att göra sig bekanta med gårdens nya ägare.

Magdalena och Mattias berättar att barnen redan trivs på gården. Mari Ramneks beslut att lämna kvar hennes tre katter har gjort barnen nöjda och femåriga Elsa är redan en trägen odlare.

– Barnen gillar att vara med och det känns jättekul att involvera dem. Elsa gillar att plantera och det är roligt att hon får se hur det går från ett frö till att bli mat. Vi vill bjuda in barnen och göra saker tillsammans.

undefined
Säljaren Mari Ramnek tillsammans med familjen Pajala, som nu köpt gården på Stormyrberget.
undefined
Det finns mycket att göra på den stora gården och Elsa Pajala tycker om att leka med katterna. Här är de ute på gårdssafari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!