Gps:en är med, bilen är packad med allt från ficklampor och myggmedel till en stege – ifall att cachen man letar efter skulle råka befinna sig på högre höjder.
Kathleen, Tomas, 5-åriga Colin och 11-åriga Isaac har geocachat sedan 2011. I början fick Colin med andra ord följa med i barnvagnen, så det är säkert att konstatera att det är någonting som varit en självklar del av vardagen sedan dess.
Geocaching innebär att privatpersoner placerar ut gömda objekt och sedan registrerar koordinaterna på hemsidan geocaching.com, som också finns som app till mobilen.
Genom att knappa in koordinaterna i en gps eller använda telefonens inbyggda, samt använda sig av de ledtrådar som ofta finns anslutna till cachen, ger man sig ut för att hitta den.
Cacharna kan se ut hur som helst – vissa består endast av plaströr med en logglista där man antecknar datum och namn när man hittar den, andra innehåller små skatter man kan ta med sig hem, så länge man lämnar någonting eget i burken.
Piteå aktiv stad
Som familj har Lindarna hittat ungefär 400 stycken olika cachar. Kathleen och Tomas har tillsammans hittat 1300 stycken, när de varit ute på egen hand.
– Vi är på varsitt håll ibland, men vi försöker göra det som familj. När vi åker ut i skogen brukar vi ha med matsäck och ta pauser under tiden, berättar de.
Så sent som för tre veckor sedan var de på semester i Rhodos, och hittade en cache varje dag.
– Det finns över två miljoner cashar utplacerade över hela världen. Piteå är en bra, väldigt aktiv stad. Här kan man fara ut på en tur och hitta flera stycken längs vägen.
Själv tycker Colin att det roligaste med skattjakterna är att byta föremål i burkarna. Han har en egen cache som han placerat ut – söker man på ”Kässburken” på hemsidan kan man hitta den själv!
– Kan vi inte fara och kolla på min cache, utbrister hans bror Isaac när vi är i skogarna kring Pitsund. Det gör vi, och den kan man hitta om man söker på ”Tipp-Topp” på hemsidan.
Cache in trash out
För familjen Lind är det, förutom geocachandet i sig, också viktigt att vara snäll med naturen.
– Vi brukar prata om ”cache in, trash out”. Tar man en cache i skogen, tar man med skräp tillbaka om man hittar något, säger Kathleen, och det märks tydligt att killarna är mästare på att hitta tomflaskor och diverse skräp när vi är på vår utflykt.
”Mugglare”
För familjen har geocaching blivit en sorts livsstil. De åker på olika event som anordnas där man letar och lägger ut cachar tillsammans och barnen lär sig mer om naturen genom aktiviteten.
– De har blivit lite ”skadade” av detta. Ser de en vanlig fågelholk ropar de ”Titta, en cache!”, säger Kathleen med ett skratt.
De berättar dock att det är viktigt att vara försiktig när man letar efter skatterna, för att inte röja hemligheten.
– Vi brukar kalla de som inte sysslar med detta för ”mugglare”, som i Harry Potter. Man ska vara försiktig och inte visa så tydligt vad man håller på med, säger Tomas, och de andra håller med.
De hoppas dock att fler får upp ögonen för det, och vill man ta del av den hemliga världen är det helt gratis att skapa en användare på geocaching.com och börja leta.